Op de  foto: De kinderen presenteren vol trots hun diploma’s na afloop van de Kinderraadvergadering in ’t Westhoes.

 

Kinderen die meevergaderen met de gemeente. Het gebeurde eerder al in Landgraaf en Brunssum en nu was het de beurt aan basisschoolleerlingen in Kerkrade. Op woensdag 15 mei lieten zij hun stem gelden tijdens een speciale Kinderraadvergadering in ’t Westhoes, een gezamenlijk initiatief van gemeente Kerkrade, MOVARE, Impuls en Kinder Opvang Parkstad.

 

Leerlingen uit de bovenbouw (groepen 6, 7 en 8) van verschillende Kerkraadse basisscholen, allemaal onderdeel van onderwijsstichting MOVARE, leverden een bijdrage aan de Lokaal Educatieve Agenda (LEA). In de LEA worden elke vier jaar de onderwijsthema’s vastgelegd.

Presentaties

Hoe denken de Kerkraadse kinderen over de thema’s veiligheid, gezondheid, duurzaamheid, gelijke kansen, talentontwikkeling en spelen en wat hebben ze nodig voor een mooie en gelukkige toekomst? Dat legden zij op 15 mei allemaal haarfijn uit tijdens de presentaties die zij namens hun eigen school in ’t Westhoes gaven. De inhoud van de presentaties wordt gebruikt voor het maken van de nieuwe LEA.

Kiki Huijnen, lid van het College van Bestuur van MOVARE, was na afloop erg enthousiast over de eerste Kinderraadvergadering in Kerkrade. “Kinderen van onze Kerkraadse scholen krijgen op deze manier de kans hun kijk op leren te laten horen en zien hun eigen ideeën terug in de Kerkraadse Educatieve Agenda.”

Wethouder Jo Schlangen (Onderwijs) is bijzonder trots op de leerlingen die vandaag hun ideeën over de onderwijsthema’s hebben gepresenteerd en benadrukt het belang van jeugdparticipatie.

“Hier staat onze toekomst. Deze kinderen weten zelf als geen ander wat zij nodig hebben. Met hun onbevangen blik leveren ze een zeer waardevolle bijdrage aan het lokale onderwijsbeleid. De leerlingen die hier vandaag aan het woord zijn geweest, zijn allemaal even enthousiast en betrokkenen vinden het geweldig dat naar hun ideeën geluisterd wordt. Het is fantastisch dat wij hen als gemeente op deze manier kunnen steunen.”

Een gezicht voor LEA . De Kinderraadvergadering was slechts het startschot voor vier jaar LEA. Om de onderwijsthema’s op een speelse wijze onder de aandacht te houden, werden deze tijdens de presentaties van de leerlingen op schilderijen in beeld gebracht door kunstenares Mirjam Vleugels. Niet alleen de thema’s werden gevisualiseerd, ook LEA zelf kreeg een gezicht. De persoon Lea wordt uitgebeeld als een meisje van een jaar of tien en zal de basisschoolleerlingen de komende jaren vergezellen bij alles dat te maken heeft met de onderwijsagenda.

Foto Gemeente Kerkrade

 

 

Geef een reactie