Hoofdmenu

Maurice de Boer geeft levenswerk Ratskeller Aachen per 1 juli uit handen

 

»Jut iss hier sein«. Dat was dankzij top kok en gastheer Maurice de Boer altijd het adagium in Ratskeller Aachen, het toprestaurant onder het gemeentehuis in Aken. Na vijftien jaar vindt de Limburger het nu tijd om nieuwe horizonten te gaan verkennen. Maurice De Boer draagt per 1 juli als het pachtcontact afloopt de exploitatie van De Ratskeller over aan de Elisenbrunnen Gastronomie GmbH & Co.KG. De nieuwe eigenaar neemt ook de aanpalende restaurants Tonne en Postwagen alsook het volledige personeel over. De Ratskeller gaat van 1 juli tot 31 januari dicht voor een grootschalige verbouwing. Ook de eetformule in de Ratskeller gaat veranderen. De mediterrane keuken van een van Akens weinige toprestaurants wordt getransformeerd naar een klassieke, goedburgerlijke keuken met veel regionale en lokale gerechten toegespitst op de grote massa.

 

En dat wordt dus wennen voor menige gastrokenner. Sinds Maurice de Boer in de pannen roert is restaurant ‘Der Ratskeller’ in Aken, uitgegroeid tot een culinair bedevaartsoord. Een hotspot voor fijnproevers.

 

Koken wordt bij Maurice de Boer dan ook met hoofdletters geschreven. Het is zijn passie, sterker nog: zijn lust en leven! “Ik wil mensen prikkelen en ze een geluksmoment laten ervaren”, glimlacht de aimabele Limburger. Naast het culinaire aspect woog daarbij ook altijd het bijzondere gastheerschap van Limburger. Maurice de Boer. Met zijn charme, humor, tomeloze gedrevenheid en overheerlijke Mediterrane keuken heeft ‘Mauricio ‘, zoals Maurice de Boer in Aken liefkozend wordt genoemd, ‘Der Ratskeller’ opgestuwd tot een ster aan het haute cuisine firmament. Tot een smeltkroes van topmensen uit politiek, kunst, cultuur, bedrijfsleven en sport óók.

De verrukkelijke pallet aan emoties, dat het eerlijke en heerlijke koken van Maurice De Boer teweegbrengt, is dan ook uniek. Het werd nog eens versterkt door de bijzondere geschiedenis en ambiance. In de keldergewelfen van het historische Raadhuis in Aken, spijsden in de middeleeuwen al de koningen en vorsten. En op het fenomenale Katschhofterras van restaurant ‘Der Ratskeller’ zat je daarbij dus letterlijk in de achtertuin van Karel de Grote. Met vrij zicht op de Dom, een van de beroemdste monumentale bouwwerken van Europa. Maar bovenal de begraafplaats van de in 814 overleden, maar in Aken onverminderd springlevende, Kaiser Karl. Springlevend en vol energie is ook onverminderd Maurice de Boer. De in Geleen geboren top kok is dan ook niet onder een hoed te vangen.

Het vak leerde hij in sterrenrestaurants als ‘t Klauwes, Château Wittem en Gerard Pangaud, in Parijs. Als Küchenchef van achtereenvolgens het sterrenrestaurant Gala van het Casino Aachen en vijf sterrenhotel Quellenhof kookte Maurice de Boer lange tijd een of twee Michelin-sterren. Februari 2004 vond hij met De Ratskeller zijn ogenschijnlijk ultieme eindbestemming. Maar indachtig zijn eigen adagium: “Liefde voor het koken betekent: initiatief nemen, zelf proberen en de durf hebben om anders te zijn” gaat hij nu eerst zelfs op culinaire ontdekkingsreis. Na de sabbatical wil hij weer een nieuwe uitdaging aangaan. De plannen borrelen reeds in zijn hoofd. “Ik blijf in ieder geval in Aken”, licht hij een tipje van de sluier.

Foto’s geleverd door Torena Publiciteit(Volgend nieuwsbericht) »