Zondag is in in Stadttheater Aachen om 18.00 de première van Cosi Fan Tutte, Fiordiligi. De komische opera van Wolfgang Amadeus is een intrigerend verhaal over liefde en overspel. Om 17:30 is er in de Spiegelfoyer van het theater een inleiding.

Così fan tutte Così fan tutte, een Libretto van Lorenzo da Ponte, is een opera Buffo met ouvertures in twee aktes. De opera buffa (‘buffa’ betekent grappig) is een operagenre dat ontstaan is in Italië uit de improvisatiekomedie (Commedia dell’arte). De opera van Wolfgang Amadeus Mozart ging onder de naam ossia La scuola degli amanti (KV 588) op 26 januari 1870 in première in het Burgtheater Wenen. Het was meteen een enorm succes. De kracht en het succes van Cosi Fan Tutte is sindsdien  ongebroken.

Synopsis:

Plaats en tijd: Napels, eind 18de eeuw. Twee jonge officieren, Ferrando en Guglielmo, zijn trots op hun verloofdes en weten zeker dat de zusjes Dorabella en Fiordiligi hun eeuwig trouw zullen blijven. Hun vriend Alfonso gelooft daar niet in en ze sluiten een weddenschap. De vrouwen worden op de proef gesteld.

Ferrando en Guglielmo doen alsof ze plotseling opgeroepen zijn voor de oorlog. Met pijn nemen ze afscheid van Fiordiligi en Dorabella. Iedereen voelt aan dat wat geweest is, nooit meer terug zal komen. Alfonso betrekt het kamermeisje Despina in het complot maar vertelt haar echter slechts de halve waarheid.

Als de verloofden zijn vertrokken dienen de nieuwe minnaars zich aan. Despina speelt het spel mee omdat ze het een goede leerschool vindt voor haar meesteressen. Vermomd als Albanese Vorsten keren de oude verloofden terug. Zij proberen de dames het hof te maken, maar worden resoluut afgewezen. De vrienden beweren dat de liefde het belangrijkste is in hun leven. Nu zijn de vrouwen in de war, geïrriteerd en ontroerd. De mannen weten dat ze een gevaarlijk spel spelen en willen stoppen. Alfonso dringt er echter op aan om door te gaan met het experiment.

Akte II

Ferrando en Guglielmo proberen om de liefde te winnen van elkaars bruid. Dorabella en Guglielmo voelen wel wat voor elkaar, wat Ferrando wanhopig maakt. Guglielmo is echter trots op Fiordiligi die standvastiger is dan haar zus. Als het experiment voortijdig dreigt te eindigen grijpt Alfonso in.

»Cosi Fan Tutte«, Premiere im Theater Aachen am 2. Juni 2019. Probenfoto, Ensemble.

Fiordiligi houdt van de nieuwkomer maar ook nog steeds van haar oude verloofde. Als zij besluit om zich bij Guglielmo op het slagveld te voegen, om daar met hem te sterven, dreigt de nieuwe minnaar zelfmoord te plegen. Daardoor kan Fiordiligi geen weerstand meer bieden aan zijn liefde. Guglielmo voelt zich zwaar gekrenkt in zijn trots.

Alfonso stelt voor dat de twee ‘onechte’ paren moeten trouwen. De rol van notaris is voor Despina weggelegd. Maar dan komt de waarheid aan het licht. De nieuwe echtgenoten zijn de oude verloofden en nooit meer zal het leven zijn als voorheen. Alfonso heeft zich vergist. Aan het eind blijft iedereen gedesillusioneerd achter. De zussen verzoenen zich weer met hun oorspronkelijke verloofden maar zij zullen verder moeten leven met de gedachte aan wat er zich allemaal heeft afgespeeld.

Zoals ‘Le nozze di Figaro’ en ‘Don Giovanni’ is ‘Cosi fan tutte’ een komische opera, maar onderscheidt zich door de subtiele tekening van de menselijke zielenroerselen. Het komische wordt existentieel.

Tickets zijn vanaf 17 euro verkrijgbaar. Meer informatie of hoofdrolspelers en andere data van de voorstelling via www.theateraachen.de

Foto´s geleverd Torena Publiciteit

Geef een reactie