Monument d’r Vóttekletsjer krijgt kleur

Scoutinggebouw ‘t Kompas in Eygelshoven deed van 3 tot en met 7 juni dienst als atelier. Kunstenares Miriam Vleugels legde hier de laatste hand aan het veelbesproken monument ‘D’r Vóttekletsjer’. De vier meter hoge kolos werd beschilderd in, onder andere, de kleuren van het wapen van Eygelshoven.

D’r Vóttekletsjer is een monument van en voor alle Eygelshovenaren. Het kleurrijke, mythische figuur is half paard, half mens en beeldt een voor Eygelshoven historisch begrip uit: de ‘Vóttekletsjere’ is een typisch ‘Egelser’ aanduiding voor de inwoners van Eygelshoven.

Het monument is de kroon op het werk van het jarenlange project van de renovatie van de Laurastraat. Eén van de allereerste projecten in Nederland op basis van burgerparticipatie, waar gemeente en inwoners hebben laten zien hoe samen aan de leefomgeving gewerkt kan worden.

Een kijkje nemen
De afgelopen week waren alle inwoners van Eygelshoven welkom om het beschilderen bij te wonen.
Ook kwamen verschillende verenigingen en schoolklassen een kijkje nemen in het atelier.
Wethouders Jo Schlangen (wijkwethouder Noord) en Tim Weijers (openbare ruimte) bezochten Miriam Vleugels afgelopen vrijdag in haar atelier om het monument te bewonderen.

“D’r Vóttekletsjer is bedacht en verwezenlijkt door de inwoners. Het is fantastisch om te zien hoe een groep bewoners zich zo inzet voor de buurt en iedereen motiveert om mee te denken en mee te doen. Het vrolijke, kleurrijke resultaat mag er zijn”, aldus een trotse wijkwethouder Schlangen.
“De afgelopen jaren is samen met de bewoners hard gewerkt om de Laurastraat veiliger en leefbaarder te maken. Met D’r Vóttekletsjer aan het begin van de vernieuwde straat heeft Eygelshoven straks een prachtige entree”, voegt wethouder Weijers toe.

Feestelijke onthulling
Bewoners en verenigingen zijn druk bezig met de voorbereidingen van de feestelijke onthulling van het monument. De onthulling vindt plaats op zondag 16 juni 2019 om 13:00 uur op de rotonde Laurastraat/Kommerveldlaan in Eygelshoven. Tegelijkertijd vindt er dan een dorpsfeest plaats rond en nabij de rotonde.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie