Burg Rode in Herzogenrath een Social Sofa onthuld.

Op de foto: Oud-burgemeester van Kerkrade Jos Som, mevrouw Regina Leue, burgemeester van Herzogenrath Christoph Von den Driesch.

Op het voorplein bij Burg Rode in Herzogenrath een Social Sofa onthuld..Het concept Social Sofa is een idee van Karin Bruers uit Tilburg. Haar idee hierbij is dat mensen met elkaar in contact worden gebracht. Een sofa weegt 1.700 kilo en wordt door vrijwilligers minutieus beplakt met mozaïekstukjes. In Nederland bestaan er inmiddels al 1.500 sofa’s.

In Kerkrade is dit concept door Regina Leue opgepakt. Zij heeft ervoor gezorgd dat kenmerkende lokale taferelen of gebouwen op de banken getoond worden.

In Kerkrade staan er nu 6 Social Sofa‘s, o.a. in GaiaZoo en bij het station. In Duitsland zijn er tot nu toe slechts 3 stuks. De sofa in Eurode is de eerste in NoordRijn-Westfalen.

Het startsein om een Social Sofa in Eurode te plaatsen, is afgelopen jaar tijdens de Eurodedag gegeven. Als locatie voor de sofa is de burcht in Herzogenrath gekozen. Burg Rode vormt  samen met de Baalsbruggermolen en de Abdij Rolduc, de historische driehoek van Eurode  vormt.

Regina Leue heeft intensief samengewerkt met veel vrijwilligers. Niet alleen mensen uit Kerkrade en Herzogenrath, maar ook uit Syrië, Bangladesh en Irak.

Voor de motieven op de sofa zijn typische Eurode herkenningspunten gekozen: voor Herzogenrath ‘Mozes’ en ‘de bokkenrijder’ en voor Kerkrade ‘d’r Joep’. Ook is er een herinnering aan de mijnbouw en grensstenen afgebeeld.

Tijdens het Burchtfeest hebben de burgemeesters van Kerkrade en Herzogenrath de sofa onthuld en overgedragen aan de burgers van Eurode. De wens van alle deelnemers is dat de sofa, van waaruit men mooi uitzicht heeft over Herzogenrath, veel mensen uitnodigt om er op te zitten en genieten.

Foto Gemeente Kerkrade

 

Geef een reactie