Schulden,niets om je voor te schamen

De eerste stap naar een oplossing

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem. 1 op de 5 Nederlandse huishoudens heeft risicovolle schulden. Een groot deel hiervan denkt dat de problemen niet zo ernstig zijn dat ze daar professionele hulp bij nodig hebben. Schulden lopen echter snel op waardoor de situatie vaak van kwaad tot erger gaat. ISD Kompas voert namens gemeente Simpelveld de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening uit en biedt hulp.

“Wij voeren de regie over het schuldhulpverleningsproces,” vertelt Sanne Hamers, participatiecoach bij ISD Kompas. “De uitvoering hiervan ligt bij Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Kredietbank Limburg (KBL). Inwoners die schulden hebben of problemen voorzien, kunnen contact opnemen met AMW en een afspraak plannen voor een gesprek. In dit gesprek brengen we samen de situatie in kaart. Ook als er nog geen schulden zijn, kan AMW helpen. Door middel van concrete tips lukt het mensen vaak wel om van hun inkomen rond te komen. We zoeken altijd naar duurzame oplossingen waardoor mensen op eigen kracht verder kunnen.”

Als AMW vaststelt dat er problematische schulden zijn, volgt er via ISD Kompas een doorverwijzing naar Kredietbank Limburg. “Samen kijken we naar de financiële situatie en de mogelijkheden,” legt Roger Horsch, manager Algemene Dienst Kredietbank Limburg, uit. “Wat is het inkomen? Wat zijn de schulden? Wat kan er gedaan worden om de uitgaven te beperken en de inkomsten te vergroten? Bijvoorbeeld door het aanvragen van huur- of zorgtoeslag en het laten kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Vervolgens stellen we samen een plan op. Hierbij bemiddelen wij over de schulden. We proberen afspraken te maken met de instanties of mensen die nog geld moeten krijgen. Als zij akkoord gaan, is de schuldregeling geslaagd. Komen wij niet tot een akkoord dan kunnen mensen ervoor kiezen dat we schuldsanering aanvragen.”

“Het is belangrijk dat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan,” benadrukt Sanne Hamers. “ISD Kompas is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Wij kunnen echter pas iets doen, als we weten wat er speelt. Door een afspraak te maken met AMW wordt een belangrijke eerste stap gezet naar een oplossing. Want die is er bijna altijd.”

Heeft u schulden of voorziet u problemen?
Neem contact op met Algemeen Maatschappelijk Werk van Impuls via 045-545 6351/ 045-544 09 99.

Wilt u weten hoe u beter kunt rondkomen of heeft u ruimte om te sparen en wilt u weten wat slim is? Maak gebruik van de geldplannen op www.isd-kompas.startpuntgeldzaken.nl.

Meer grip krijgen op uw financiële situatie? Kom naar onze tweedaagse training ‘Grip op geld’ op 24 oktober en 7 november van 10.00 tot 12.00 uur in het Kompas Trainingscentrum, Cortemich 2 in Voerendaal. Deelname is gratis. U meldt zich aan door een e-mail te sturen naar  therese.linckens@isd-kompas.nl met daarin uw naam, woonplaats en telefoonnummer.

Bent u ondernemer en heeft u behoefte aan ondersteuning? 155-Help-een-bedrijf helpt (kosteloos) jaarlijks duizenden ondernemers. Meer info op www.155.nl.

Geef een reactie