Heerlen start Europees onderzoekstraject ouderen

 

 

Heerlen is lead partner geworden van een nieuw URBACT traject. De EU heeft het voorstel vorige week met de kwalificatie ‘Excellent’ goedgekeurd. Dit betekent dat Heerlen het traject, waaraan 9 andere Europese steden meedoen, leidt. Het traject heeft betrekking op de inzet van Social Impact Bonds. Hierbij werken publieke en private partijen samen aan een maatschappelijk thema. Heerlen onderzoekt hiervoor welke ideeën en mogelijkheden er zijn om zo kwetsbaarheid en zorgbehoefte van ouderen te voorkomen. Heerlen krijgt een EU-subsidie van € 56.680,80 om de kosten van dit onderzoeks- en kennisdelingstraject te dekken.

 

Van elkaar leren in Europa

Heerlen gaat in het URBACT-traject samenwerken met grote steden zoals Aarhus (Denemarken) en Zaragoza (Spanje), maar ook met een aantal kleine steden die al specifieke ervaring hebben met een Social Impact Bond of steden met een sterke vergrijzing en een mijnverleden. Elke stad heeft een eigen thema waarbinnen de werking van de Social Impact Bonds wordt onderzocht.

 

Social Impact Bond

Een Social Impact Bond (SIB) is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen waarbij financiers investeren in de aanpak van een sociaal probleem, in plaats van de overheid. De overheid betaalt vervolgens de financiers terug op basis van de gerealiseerde besparingen waardoor de financiers een financieel rendement kunnen halen. Aan het eind van een SIB-traject meet een onafhankelijke partij of de gestelde doelen zijn behaald. Is dat niet gelukt, dan zijn de investeerders hun geld kwijt. Als het project echter een succes is, betaalt de overheid de investeerders terug met rendement. De overheid betaalt dus pas terug als en nadat er vooraf afgesproken resultaten zijn behaald, waardoor de risico’s voor de overheid minimaal zijn en worden verschoven naar de financiers en mogelijk uitvoerende dienstverleners. Het rendement voor de financier bestaat hierin dat de overheid het gefinancierde bedrag terugbetaalt plus een vooraf overeengekomen extra deel van de gerealiseerde besparing.

 

Wethouder Adriane Keulen: “We zijn er trots op dat Heerlen dit project mag gaan trekken. We schuwen innovatieve initiatieven in het beleid niet en onderzoeken graag hoe we de zelf- en samenredzaamheid van ouderen kunnen versterken. Het is altijd van toegevoegde waarde om nieuwe wegen gezamenlijk te verkennen. Via deze subsidie krijgen we de mogelijkheid om in de keuken te kijken van andere Europese steden. Dat is een kans, die we graag aangrijpen. Zo leren we van elkaar en kunnen we er in Heerlen ook ons voordeel mee doen

Foto@parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie