500 euro voor een bevrijder van Brunssum. Dat bedrag ontving wnd. burgemeester Gerd Leers van Brunssum uit handen van voorzitter Marjo Thijssen-Nas van het Nederland Amerika Instituut Limburg (NAIL). De cheque is een bijdrage in de kosten van het bezoek van de Amerikaanse veteraan Francis Turner aan de Brunssumse Bevrijdingsfeesten in september 2019.

 

Luitenant Francis Turner zat bij de 17th Armored Engineer Battalion van de 2nd Armored Division (‘Hell On Wheels’). Hij landde op 9 juni 1944 in Normandië en vocht in België en Nederland. Op 19 september bevrijdde zijn eenheid Brunssum. Daarna was Brunssum gedurende zeven weken het hoofdkwartier van de 2nd Armored Division. Ruim 30.000 Amerikaanse militairen werden bij de Brunssumse bevolking ingekwartierd.

Op 11 november 1944 verlieten de Amerikanen Brunssum weer. Luitenant Turner vocht mee in het Ardennenoffensief. Hij werd onderscheiden met de Bronze Star voor betoonde moed in gevechten rondom Puffendorf, Duitsland, en met de Silver Star voor zijn optreden in gevechten in Brunswick, Duitsland.

Francis Turner (100) zal te gast zijn tijdens de bevrijdingsfeesten in Brunssum op donderdag 19 september 2019.

Bevrijdingsfeesten. Veteraan Francis Turner is één van de speciale gasten uit het buitenland die Brunssum heeft uitgenodigd voor de Brunssumse Bevrijdingsfeesten. Deze worden gehouden in het centrum van Brunssum van 19 t/m 22 september 2019.

Tijdens dit bevrijdingsweekend vinden uiteenlopende activiteiten plaats rondom de thema’s herdenken, vieren en verbinden. Donderdag 19 september staat in het teken van herdenken. Dan bedankt Brunssum de bevrijders en eert de soldaten die zijn gevallen.

Op vrijdag 20 september viert Brunssum de vrijheid met een groots NAVO- en veteranenfeest voor jong en oud, met veel spektakel en muziek in het Vijverpark en op het Lindeplein.

Het bezoek van Luitenant Francis Turner is een initiatief van de Best Defense Foundation, in samenwerking met een aantal Limburgse gemeenten, waaronder de gemeente Brunssum.

NAIL ondersteunt Brunssum financieel door het beschikbaar stellen van een bijdrage van 500 euro.

Mevrouw Marjo Thijssen-Nas (voorzitter NAIL) citeert:

“Gedurende het 73 jarig bestaan van NAIL is dit een unieke gelegenheid om mee te werken aan een zeer belangrijk onderdeel van het 75 bevrijdingsfeest van de gemeente Brunssum, het binnen halen van een echte held: Luitenant Francis Turner.

Op 20 september 1944 zorgde hij ervoor dat iedere inwoner van Brunssum weer in volledige vrijheid kon leven en genieten van de dagelijkse dingen die tijdens de bezetting niet als vanzelfsprekend golden. Met dit bedrag willen wij als NAIL het mede mogelijk maken dat Francis Turner de erkenning krijgt die hij en zijn strijdmakkers heeft verdiend”.

 Nederland Amerika Instituut Limburg NAIL is een politiek onafhankelijke organisatie gericht op het versterken van de banden tussen inwoners van met name Limburg, de in de Euregio gelegerde NATO militairen en medewerkers van de US Coast Guard. NAIL genereert een breed scala aan activiteiten waarbij zowel de Limburgse als met name de Amerikaanse tradities aan bod komen. Daarbij ondersteunt NAIL diverse lokale en regionale projecten door deze te sponsoren. Tot slot streeft NAIL erna om hulp en informatie te verstrekken aan genoemde NATO militairen en leden van de US Coast Guard, om hun zo een warm welkom te heten in het mooie Limburgse land.

Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingbrunssum.nl.

Foto Gemeente Brunssum

Geef een reactie