De bakpruimen uit de hangen er weer mooi bij en wachten totdat ze zondag 25 augustus geplukt en op de vla gelegd kunnen worden voor de heerlijke Limbugse proemevla (pruimenvlaai).

De poort aan de Doom gaat om 13 uur open en sluit om 17 uur.

’t Bakkes va Welte in de Loorenhof

De Doom 5 (Parkeerplaats supermarkt Plus)

Welten

Bakproeme. In de Loorenhof worden oude fruitrassen op natuurlijk wijze geteeld, zo ook de bakpruim (ook wel Kwetch genoemd),van het ras Hauszwetsche. Dit ras was al in de Romeinse tijd bekend. In de boomgaard worden geen pesticiden en geen kunstmest gebruikt. Bemesting gebeurt natuurlijk door de kalveren die vanaf het voorjaar tot oktober in de boomgaard grazen. Het vladeeg wordt gemaakt van Kollenberger Speltbloem dat ’t Bakkes betrekt van de Weltermolen.

Natuurlijke producten uit eigen dorp en uit eigen regio en dat proef je.

Inzegening van de glas-in-lood-ramen in Benzenrade.

Zondag  25 augustus vindt in Benzenrade de feestelijke inzegening van de glas-in-lood-ramen van de Kapel plaats. De inzegening gebeurt tijdens de H. Mis om 10.00 uur die wordt opgeluisterd door het koor NewGeneration. Aansluitend brengt de harmonie TOG een serenade. De plechtigheid wordt afgesloten met een kort gezellig samenzijn, met vers gebakken vla van ’t Bakkes va Welte.

’s Morgens naar Benzenrade en ’s middags naar Welten! Waar is het op een zomerse zondagmiddag beter toeven dan onder het weelderige, verkoelende bladerdak van de fruitbomen bij ’t Bakkes va Welte en te genieten van een lekker stuk vla (vlaai), dit alles in gezelschap van familie, vrienden, kennissen en heel veel aardige mensen.

Naast de pruimenvla is er kersen-, kruisbessen-, abrikozen-, rijste-, appel- en puddingkruimelvla en de overheelrijke appel-abrikozentoeslag. De oven wordt gestookt met sjanse (takkenbossen) die gemaakt zijn van snoeihout uit de hoogstamboomgaard de Loorenhof en van de wilgen rond de Weltervijver.

Op 25 augustus wordt ook weer ‘t Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) naar eigen receptuur gebakken en verkocht.

De door Anny en Frans gemaakte Kersenjam is zeker de moeite waard om te proberen, er zijn nog een paar potjes..

Heb je zondag 25 augustus geen tijd?

De volgende bakzondagen zijn:

22 september en 6 oktober.

Gratis toegang.

Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50

Voor meer informatie mail naar jo@klavora.nl of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof

ArchiefFoto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

Geef een reactie