Nieuwe stationsomgeving Maankwartier markeert lef en trots vernieuwend Heerlen

 Zaterdag 31 augustus 2019 is het nieuwe station in Heerlen feestelijk geopend. Met een gezamenlijke druk op de knop verrichtten staatssecretaris Stientje van Veldhoven, burgemeester Emile Roemer, president directeur Roger van Boxtel van NS en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra de officiële opening. Lovende woorden werden uitgesproken over het bijzondere karakter van dit station: onderdeel van een geheel nieuwe stedelijke omgeving van mediterrane allure (Maankwartier), op een bijzondere manier door kunstenaar en bouwmeester Michel Huisman ontworpen.

 

Station Heerlen is deels over het spoor gebouwd. . Een trend die in steeds meer steden onderzocht wordt. Met de integratie van het station in de totaal nieuwe stedelijke omgeving Maankwartier, waarbij wonen, werken, leven boven het spoor is gerealiseerd, is Heerlen voorloper op dit gebied. Bovendien zorgt het nieuwe stationsgebied voor meer samenhang in het centrum van Heerlen: het vormt de nieuwe verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad, die van oudsher door het spoor werden gesplitst.

Station Heerlen is klaar voor intercityverbinding naar Duitsland. Voor NS en Arriva betekent het nieuwe station een mooi nieuw aankomst- en vertrekpunt voor hun reizigers voorzien van nieuwe liften, roltrappen, winkelvoorzieningen en een stijlvolle Stationshuiskamer. Station Heerlen is een voorbeeld van een nieuw OV-knooppunt midden in de stad waar trein bus, fiets en taxi bij elkaar komen. Met dit station in Maankwartier is Heerlen klaar voor de grensoverschrijdende intercityverbinding naar Duitsland.

 

Maankwartier is het begin van de verdere ontwikkeling van Heerlen.Station en Maankwartier markeren de nieuwe start van vernieuwend Heerlen. Er is 7 jaar aan het nieuwe station gewerkt waarbij een bijzonder, niet alledaags resultaat tot stand is gekomen: ‘een kantelpunt voor onze stad’ aldus burgemeester Emile Roemer. ‘Het Maankwartier markeert het hersteld vertrouwen in Heerlen. Het vormt de aanzet voor een verdere ontwikkeling van het centrum van Heerlen, waar op dit moment een aantal grootse vernieuwingsprojecten zoals het nieuwe stadkantoor naar een ontwerp van Francine Houben, Mecanoo architecten, wordt voorbereid en uitgevoerd. Met de nieuwe stationsomgeving hebben we lef laten zien in de aanpak van de transformatie van onze stad. Met een resultaat waar we trots op zijn’.

Foto´s Gemeente Heerlen  en  Foto’s®Parkstad Actueel/Tom de Cock

 

Geef een reactie