ENDURANCE is aanrader voor alle (beginnende) hardlopers

 

 

Vragen over hardlopen? De nieuwste looptrends? Noteer dan zondag 8 september met stip in je agenda. Bij het eerste Limburgse ENDURANCE Event in en rond kasteel Wijnandsrade leer je hoe je je trainingen opbouwt, beantwoorden een fysiotherapeut, een arts en ervaren atleten vragen over blessurepreventie en vertelt een voedingscoach hoe je voeding en training op elkaar kunt afstemmen. En als je wilt kun je ook nog de oude of nieuwe loopschoenen aantrekken om onder leiding van ervaren atleten deel te nemen aan een van de gezellige groepstrainingen in het natuurgebied rond kasteel Wijnandsrade.

Hoogopgeleiden kunnen veel langer in goede gezondheid van hun pensioen genieten dan laagopgeleiden. Gemiddeld is het verschil zo’n zes jaar en dat verschil groeit, meldt het CBS. Die ongelijkheid voelt niet alleen onrechtvaardig, dat is die ook. Dat laagopgeleiden eerder doodgaan, heeft volgens alle onderzoeken met leefstijl te maken. En dat is de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Vaak wordt als reden voor de slechtere leefstijl genoemd dat laagopgeleiden doorgaans ook minder te besteden hebben. Maar gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Elke supermarkt heeft seizoengroenten en -fruit in de aanbieding. En om meer te bewegen is niet per se een dure racefiets nodig.

Gezonde levensstijl is een keuze

Uiteindelijk is degene die het meest invloed op zijn leefstijl heeft, ieder mens zelf.  Voor de bekende loopsjamaan Harry Driessen en zijn loopvrienden Deliana Roelofs en Maurice Veltrop is bewegen en fitness een way of life. Stilzitten na het avondeten is niet aan hen besteed. Na de eerste rondjes werd hun actieradius almaar groter. Lopen is tegenwoordig hun levenselixer.” De sociale cohesie, grenzen verleggen het is fantastisch”, klinkt het enthousiast. “Je komt fit thuis en je bespaart ook nog eens de kosten van de fitnessschool.”

 

Hardlopen heeft ook op alle leeftijden zijn charme”, glimlacht Harry Driessen. De Keniaan van Heerlen kan het weten. Een halve eeuw geleden ontdekte hij als voetballer van SV Coriovallum al zijn liefde en kunnen voor de atletiek en het lopen. De Heerlenaar groeide uit tot een bekende regionale loper. Ook al zestigplusser realiseert de stayer nog steeds veel snellere tijden dan decennia jonger collega atleten. Het vereist mentale kracht en een excellente conditie. De beruchte verzuring lijkt ook nog steeds geen vat op hem te krijgen. Op het vlakke kan hij soms het gros van de snelste lopers nog bijbenen, alleen als het bergop moet hij afhaken. Kracht is namelijk het eerste wat je verliest als je ouder wordt. Dan kun je nog zo hard trainen.”

 

Loopsjamaan

En hard trainen doet loopsjamaan Harry Driessen dus! Naast zijn eigen trainingen geeft Heerlens onbezoldigd loopambassadeur vaak samen met zijn collega’s Maurice Veltrop en Deliana Roelofs loop en core trainingen. “Bewegen is écht het allermooiste wat er is”, weten de organisatoren van de eerste Endurance. “En je bent nooit te oud om te beginnen!”

 

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie