Hoofdmenu

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

 

 

Het is een jaar geleden dat in een van de zijstraatjes van Heerlen-centrum een prachtige droom gestalte kreeg in de vorm van een lunchroom. Bam brood en meer mocht een nieuwe eigenaresse verwelkomen in de persoon van Chrissy Helmerich, die het bestaande concept omarmde en haar eigen saus eroverheen goot. Ze kijkt samen met mij terug op een bijzonder jaar van mooie, leerzame, maar ook teleurstellende momenten.

 

Chrissy Helmerich

Chrissy Helmerich is geen onbekende in de wereld van de horeca. Na een weg bewandeld te hebben, waarin ze voor zichzelf zoekende en experimenterend was, koos ze voor een time-out om stil te durven staan bij wat ze in de toekomst zou willen. Die time-out kreeg vorm door als kok aan de slag te gaan bij Maison van den Boer/Oseven in Parkstad Limburg Stadion. Koken is een passie, waar Chrissy tot dat moment te weinig mee had gedaan. Als een vis in het water ontwikkelde ze een talent, dat al snel door de chef ontdekt werd. Hij spoorde Chrissy aan om het diploma “zelfstandigwerkende kok” te behalen. Docent Frans Christiaan  van kookpodium Beek kwam bij Roda zogenaamd proefeten. Het resultaat was geweldig: Chrissy werd aangespoord en gestimuleerd om zowel niveau 2 als niveau 3 in één jaar te doen.

Na vele uren in de keuken van Parkstad Limburg Stadion te hebben doorgebracht, mocht Chrissy op examen. Het menu dat ze presenteerde aan de examinatoren was van een hoogstaand niveau. Een culinaire voltreffer, waardoor ze – op drie punten na – de hoogste score behaalde. Een gouden toekomst stond Chrissy te wachten. Helaas werden de contracten bij Parkstad Limburg Stadion niet verlengd. Ook Chrissy moest afscheid nemen van een omgeving, waar ze het ontzettend naar haar zin had en haar spreekwoordelijke ei in kwijt kon.

Dromen

Chrissy ontdekte in de afgelopen jaren hoezeer ze haar passie voor koken wilde vormgeven. Daarnaast had ze door haar vroegere stages in het speciaal onderwijs een liefde ontwikkeld voor een speciale doelgroep: kinderen die binnen hun eigen tempo zoveel verder in hun ontwikkeling kunnen komen, als je ze maar een veilige omgeving kunt bieden met de juiste begeleiding. Twee passies, die wilde samenvoegen in een onderneming. Een droom was geboren! Chrissy trok de stoute schoenen aan en besloot te gaan voor het ondernemerschap. Met begeleiding van stichting  Streetwise schreef ze een ondernemersplan en ontdekte dat de lunchroom BAM brood en meer een nieuwe eigenaresse kon gebruiken. Hoe complex het ondernemerschap ook bleek te zijn, haar enthousiasme won het van de onzekerheid en op 5 september 2018 kreeg BAM een nieuw gezicht met Chrissy aan het roer.

BAM

BAM brood en meer is een bestaand concept. Het is afgeleid van het woord bammetje, dat in de volksmond boterham betekent. Vanuit haar passie voor lekker en vers eten, ontwikkelde ze haar eigen saus, die ze over het bestaande concept heen goot. Verse, gezonde, Fairtrade en biologische producten staan hoog in het vaandel en dus op de kaart. Bammetjes, salades, heerlijk gebak, maar ook voor soepjes, ontbijtjes en smoothies ben je bij BAM aan het juiste adres.

Chrissy is trots op het feit dat zij alle producten vers bereidt. Eten moet niet alleen goed uitzien, maar ook een streling op de tong zijn. Een visie, die Chrissy maar moeilijk uit handen kan geven. En dat terwijl dat helaas meerdere malen noodzakelijk was. Ondernemen in een eenmansbedrijf is hard werken. En zonder je doorzettingsvermogen, creativiteit, geduld en zelfvertrouwen kom je er niet. Dat een dosis geluk ook wel handig is, bleek toen Chrissy door stomme pech ineens in de medische molen terecht kwam en haar opstartende zaak meerdere malen moest sluiten. Dat klanten voor een dichte deur kwamen te staan, is verschrikkelijk.

Talentjes

Dat BAM meer is dan alleen een lunchroom, weet ik uit eigen ervaring. Chrissy sprak al eerder over haar liefde voor de leerlingen uit het speciaal onderwijs. Hun een passende stageplek bieden is zo hard nodig in deze maatschappij. Ook mijn oudste dochter kon bij Chrissy haar liefde voor het vak ontwikkelen. Juist de veilige omgeving en de geduldige begeleiding die Chrissy bood, zorgde voor een ontwikkeling van oudste dochter, waar we elke dag nog van genieten.  Elke leerling komt op de eigen manier binnen, met zijn persoonlijke leerdoelen en een talent. Door ze een omgeving te bieden, waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn, bloeien ze uit tot prachtige exemplaren, vertelt Chrissy met een glimlach op haar mond.

Ondernemerschap

Dat ondernemen hard werken is, ontkent Chrissy niet. Ze is eigenlijk nooit klaar, ook niet als ze de deur achter zich dicht trekt. Tussen de voorbereidingen voor de volgende dag door, is Chrissy ook nog partner en moeder van twee bonuszonen en een eigen dochtertje. Een jong gezin, waar Chrissy met ontzettend veel liefde voor zorgt. Om haar droom te kunnen blijven realiseren, is steun van het thuisfront een must. Gelukkig is haar partner Paul een grote steun en toeverlaat. Juist omdat hij de kneepjes van het vak kent, hij is chef bij Hoeve de Geleenhof, weet hij Chrissy te ondersteunen in het koken, maar zeker ook in de administratieve kant. Zijn ervaring en kennis zijn onmisbare richtlijnen. Ook de steun van de ouders wil Chrissy graag benoemen, net als de positieve relatie die ze heeft met de moeder van haar bonuszonen. Samen zetten ze de schouders eronder om de balans te blijven waarborgen tussen privé en werk.

Dat ondernemen ook loslaten betekent heeft Chrissy aan den lijve ondervonden. Soms kun je gewoon niet alles alleen. Dat ze de wijsheid niet in pacht heeft en dat er elke dag persoonlijke leerdoelen staan te popelen om onder handen te worden genomen, is inherent aan de opbouw van een onderneming. Dat de relatie met haar talentjes een uitdaging is, dat ze meer baas dan vriendin moet zijn, heeft alles te maken met haar liefde voor die meiden. Echter, ondernemen is hard zijn, ook voor haar talentjes en dus ook voor zichzelf.

Toekomst

Ondanks alle tegenslag op medisch gebied, gloort er weer hoop aan de horizon. Samen met haar talentjes, waar ze veel energie in stopt, zal ze het gezicht blijven van BAM. De groei en de dankbaarheid van de meiden betekent zoveel voor Chrissy. Het motiveert en geeft energie. Ook haar passie om vorm te geven aan prachtige taarten is enorm inspirerend, net als de opdrachten die ze buiten BAM om krijgt om de catering te verzorgen voor bedrijven of persoonlijke feestjes.

Haar grootste uitdaging in de toekomst is echter om BAM als lunchroom, maar zeker ook als maatschappelijk participerend onderdeel, goed op de kaart te zetten. Chrissy zal alles uit de kast moeten halen om het winkelende publiek van hun gangbare route te laten afwijken, om kennis te laten maken met haar verrukkelijke producten. BAM ligt in de Geleenstraat, een van de zijweggetjes, grenzend aan het centrum van Heerlen.

Dat er ook nog mooie plannen in het hoofd van Chrissy ronddwalen om binnen het concept BAM een dagbestedingsplek te creëren, is een initiatief dat tijd en voorbereiding kost. Het zou mooi zijn als BAM in de toekomst een nog bredere bijdrage kan leveren aan een maatschappelijk doel. Tenslotte heeft elk mens een talent, als je er maar tijd en energie in durft te steken.  Participeren binnen de reguliere maatschappij is van beider belang: de leerlingen kunnen zich ontwikkelen en de klanten mogen kennismaken met de puurheid, die deze doelgroep uitstraalt.

Op de achterkant van de bedrijfskleding van BAM staat een prachtige slogan: “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”

Met deze leerzame woorden sluiten we af. Ik hoop dat velen de weg richting BAM weten te vinden en mogen genieten van een prachtig concept. Niet alleen op culinair gebied, maar zeker ook op maatschappelijk gebied.

BAM brood en meer

Geleenstraat 72, 6411 HT Heerlen

Openingstijden: di, do t/m za:10:00-16:00  – wo: 10:00-15:00

Tel: 06-30154639

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno