‘Mag je appen als je stilstaat met de auto of fiets?’

 

 

Appen achter het stuur of op de fiets is verboden, maar hoe zit het als je stilstaat? Mag je je telefoon dan wel vasthouden?

Vanaf 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets en muziekspelers in de hand houden tijdens het fietsen. Dit ‘appverbod’ gold al voor de mobiele telefoon in de auto en op de bromfiets. Per 1 juli 2019 geldt dit verbod voor álle mobiele elektronische apparaten en dus ook op de fiets. Heb je de telefoon vast terwijl je rijdt, dan riskeert je een boete van € 240 (auto), € 160 (bromfiets) of € 95 (fiets).

Handsfree bellen en muziek luisteren is wél toegestaan. Bijvoorbeeld met oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een inkomend gesprek. Zorg wel dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Ook is het gebruik van spraakbediening toegestaan.

Het is ook toegestaan de telefoon te bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Bedient je de telefoon tijdens het rijden en leidt dit tot gevaarlijk rijgedrag, dan kunt je echter ook daarvoor beboet worden.

Staat je stil (bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats), dan mag je wél je   elektronische apparatuur vasthouden.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie