Vredeszondag 22 september 2019

Start: 11.00 uur, Parkeerplaats Bernardinuscollege, Akerstraat 95 Heerlen

Thema van de Vredesweek 2019: ‘Vrede verbindt over grenzen’.

Eerder deze week (17-18 september) is het 75 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd van het regime van Nazi-Duitsland. Voor de mensen die dit indertijd bewust meemaakten, is het nog steeds een gedenkwaardige dag. Maar het betekent ook het aanbreken van een periode van vrede voor iedereen in onze streken die voortduurt tot nu toe. Daar willen we bij onze jaarlijkse Vredeswandeling of Walk of Peace op Vredeszondag 22 september graag bij stil staan.

De Walk of Peace zal in en nabij het centrum van Heerlen worden gelopen. De Vredeswandeling begint om 11.00 uur bij het Bernardinuscollege, Akerstraat 95. Martin van der Weerden zal de wandeling begeleiden. Hij zal, startend bij het Bernardinuscollege, de geschiedenis van de oorlog en de bevrijding op enkele plekken in het Heerlense centrum laten herleven.

 

Zo zullen we stilstaan bij de Vredeskapel (Begraafplaats Akerstraat). Daar staan ook de gedenkstenen voor de soldaten en medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedood door oorlogsgeweld en voor de Joden die naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd en daar om het leven zijn gebracht. Ook zullen we op het Tempsplein aan enkele Stolpersteine aandacht besteden. De wandeling zal eindigen nabij het Royal filmtheater en de synagoge.

Om het thema van de Vredesweek ‘Vrede verbindt over grenzen’ kracht bij te zetten, zijn ook mensen uit onze buurgemeente Aken en van de Internationale School in Brunssum uitgenodigd. Zij zullen tijdens de wandeling korte intermezzo’s verzorgen, onder andere over de bevrijding van Aken.

De Walk of Peace zal ± anderhalf uur duren waarvan wat minder dan de helft van de tijd wandelen.

Aansluitend zal in het zaaltje van café d’r Klinge, Pancratiusplein 47, gelegenheid zijn om na te praten en indrukken en ervaringen te delen. Er worden koffie en thee geserveerd. En wellicht krijgt deze Walk of Peace zo nog wel een vervolg?

Ans Houben van het Missionair Overleg Parkstad en Harrie Winteraeken van het Vredesplatform Heerlen verwoorden de uitnodiging tot deelname aan de Walk of Peace als volgt: “Laten ons realiseren als we vandaag door ons Heerlense centrum lopen hoe belangrijk de bevrijding van Heerlen en de gebeurtenissen vlak daarna waren als fundament van onze hedendaagse samenleving.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie