Terugblik eenmalige beklimming steenberg ON lV Heksenberg   

       Gehouden Open Dag een verrassend groot succes

Het is inmiddels bijna weer een week geleden dat de mijnsteenberg van de voormalige mijnzetel O.N.lV Heksenberg, na een unieke besluitvorming van de directie van Sibelco, eenmalig werd opengesteld. Dit t.b.v. van de beklimming van genoemde steenberg. Nu de mijnsteenberg weer afgesloten is, en dus verboden terrein, niettemin nog een korte terugblik op de geslaagde impact van de genomen Sibelco besluitvorming.

 

Deze berg is immers de enige onaangetaste mijnsteenberg in Zuid Limburg. Zoals bekend lag het oorspronkelijk in de bedoeling dat deze berg afgegraven zou worden welk, zonder verder in detail te treden, heel wat voor en tegen te weeg bracht. In 2018 is besloten om deze mijnsteenberg, eigendom van Sibelco (v.h. Sigrano), niet af te graven ten behoeve van zandwinning, maar de berg – als industrieel erfgoed – te behouden voor de omgeving.

 

Reden te over en het tonen van hun goede wil, om, op verzoek van omwonenden, wandelaars, natuurliefhebbers en niet op de laatste plaats oud-mijnwerkers de kans te geven om, weliswaar eenmalig, deze mijnsteenberg te gaan beklimmen. Dat de besluitvorming van Sibelco bij iedereen goed in de smaak viel mocht overduidelijk blijken. Er hadden zich maar liefst rond 300 (klim)-liefhebbers aangemeld. Dit was voor de organisatie, hoewel wellicht gehoopt, buiten verwachting te noemen. Maar ook de veiligheid mocht niet uit het oog verloren worden zodat de organisatie niet meer klimliefhebbers terecht toeliet.  Dientengevolge werd deze Open Dag annex beklimming mijnsteenberg niettemin een verrassend groot succes. Het belangrijkste steentje vooraf was dan ook met stip de tomeloze inzet van Jos van Wersch (P.R/woordvoerder Sibelco) omringd door een enthousiast team medewerkers en routeaanwijzers. Zij waren er dan ook debet aan dat er een pittig afgebakende klimroute was uitgezet.

De hele openstelling dag, overigens met schitterend weer, was het dan ook een komen en gaan van velen die de pittige klim aandurfde. Maar het was voor hen dan ook meer als de moeite waard. Genoemde mijnsteenberg ligt overigens 144 meter boven NAP, (ofwel Nieuw Amsterdams Peil). Boven op de top (46 meter boven het maaiveld) hadden de “bergbeklimmers” naar bijna alle windrichtingen (van het eigen bedrijfsterrein met haar wit zand naar Heerlen, Landgraaf en zelfs tussen de bomen door op afstand zichtbaar de communicatietoren van Nato JFC HQ Brunssum) een schitterend uitzicht. Zelfs zonder verrekijker was het een fantastisch kijkgenot en ondersteund door heel deskundige uitleg van oud-mijnwerker, gids en groot flora en fauna kenner de heer Paul Arends.

Ook waren, zo vernamen we, er onlangs op de top militairen gepost i.v.m. de op 27 augustus jl. gehouden schouw in de Brunssummerheide aangaande de in 1998, toen elf jarige jongeling, vermoorde Nicky Verstappen. Tenslotte aangeven dat, voor zowel de klimmers als zij die om welke reden dan ook niet mee naar boven gingen, de organisatie zorg had gedragen dat er bij de start ruimschoots gelegenheid was om, onder genot van gratis koffie/thee en frisdrank, te verpozen op de geplaatste zitbanken. Kortom, aan alles was gedacht waardoor de Open Dag/beklimming mijnsteenberg de geschiedenisboeken zal ingaan als een verrassend groot succes met dank aan Sibelco.

 

Fotoreportage: Callie Steijaert

Geef een reactie