Dierenarts Sonja Hagenbeck komt op voor veeboeren en welzijn van mens en dier

 

 

Honderden woedende boeren op trekkers gaan dinsdag het Malieveld in Den Haag in beslag nemen. De plannen voor inkrimping van de veestapel als uitweg uit de zogenoemde stikstofcrisis zijn de druppel die de emmer deed overlopen. De boeren zullen steun krijgen van duizenden strijdlustige sympathisanten. Daaronder ook dierenarts Drs. Sonja Hagenbeck uit Wijnandsrade. “We zijn in ons land stilaan knettergek geworden”, klinkt het fel.

 

Hagenbeck is een zoals ze met een glimlach zegt ‘een Greenpeacer.’ Milieu en dieren gaan de en bevlogen als gerenommeerde dierenarts stammende Hagenbeck nauw aan het hart. Ze eet bewijst maar twee keer per week vlees, neemt maximaal een keer per jaar en als het ook maar even kan helemaal niet het vliegtuig. Boeren en veehouderij en de aldaar gehanteerde werkwijze kent ze als dierenarts en lid van caring vets Nederland tot de in de puntjes. Ze vindt het ‘zwaar onterecht’ dat veeboeren worden aangepakt om de stikstofproblematiek op te lossen. De politiek moet maatregelen nemen tegen de grote industrie en tegen de vliegindustrie. De overlast die mensen en dieren in Zuid-Limburg al jarenlang van vliegveld Beek ondervinden is met geen pen te beschrijven. Toen ik enkele dagen geleden in de krant las dat men het aantal vluchten wil vervijfvoudigen was dat voor mij de limiet echt overschreden.

Het wordt gewoonweg tijd dat mensen, voorop in Limburg hun verstand gebruiken en in opstand komen tegen dit soort dingen. De boeren zijn de afgelopen twintig jaar altijd de sigaar geweest. Boer zijn is een roeping. Van ‘s morgenvroeg tot ’s avonds laat keihard werken. Met hun boerenverstand hebben ze altijd weer nieuwe, eerlijke en duurzame markten aangeboord. Deze mensen hebben zich voor de overgang naar duurzaam en biologisch boeren diep in de schulden gestoken. En nu krijgen van de overheid, die notabene hun aanpak heeft toegejuicht als het enige juiste toekomstgerichte businessmodel, te horen dat ze de hoofdoorzaak zijn het stikstofprobleem en dat inkrimping de enige weg is. De overheid wil deze mensen nu afschepen met een fooi. Dat is pure diefstal.”

Als de plannen doorgaan worden we daarbij in Nederland afhankelijk van het buitenland voor onze voedselvoorziening. Vlees doorspekt met groeihormonen en antibiotica uit andere landen. Ik moet er gewoonweg niet aan denken. Ik hoop dan ook dat er veel mensen naar de actiedag komen en ook dat mensen zich realiseren dat ze door de overheid regelmatig voor de gek worden gehouden met broodje aap verhalen.

Fel: ”Ze verzinnen altijd weer iets om de boeren ergens de schuld van te geven. De adviescommissie stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes beweert dat 46 procent van de stikstofuitstoot voor rekening komt van de veehouderij. Daar klopt niks van, dat is nog geen 18 procent. Als je alle dieren uit Nederland weg jaagt, los je er het stikstof probleem nog niet mee op. De landbouw is de enige sector waar er ook echt stikstof wordt vastgelegd. Het is een natuurlijke kringloop en dat kun je van de rest echt niet zeggen. Elk dier dat je hier opruimt komt ook ergens anders op de wereld weer terug.  Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) deugt ook niet. Een industriebedrijf in Limburg alleen al stoot meer uit dan alle koeien in Limburg. En van de luchtvaart wordt nog geen 5 procent van de uitstoot meegerekend. Geen uitbreiding van airport Maastricht of Schiphol geen Formule 1 racebaan op Zandvoort, mensen die veel minder vliegen, minder uitstoot bij industrie als DSM en regio Luik, dat zou écht zoden aan de dijk zetten.

Foto’s®Parkstad Actueel/Tom de Cock

 

Geef een reactie