Pvda raadslid uit Brunssum Merle van Leusden vraagt aandacht voor de Week van armoede

De raadslid Merle van Leusden van Pvda Brunssum zal van 14 tot en met 20 oktober ( week van de armoede) met haar gezin leven van een budget van 90 euro. Van dat geld wordt die week het eten bekostigd, maar ook kleden, ontspannen en sporten. Door middel van blogs, tips en recepten neemt zij op social media mensen mee in haar uitdaging.
Waarom?
Van Leusden raakte geïnspireerd door de Rotterdamse gemeenteraad. Een burgerinitiatief daagde gemeenteraadsleden uit om een week te leven van het bedrag dat een alleenstaande burger – die onder de armoedegrens leeft – overhoudt na aftrek van alle vaste lasten. “Omgerekend betekent dat leefgeld van 7,14 euro per dag,” zegt Van Leusden. “Nog geen tientje per dag om te eten, je te kleden, te ontspannen, te sporten – kortweg: om te leven. Ik kan me er niets bij voorstellen.”
Voor veel Brunssummers is dit echter wel de realiteit, vertelt ze. De eindjes aan elkaar knopen. Soms geen warme maaltijd op tafel. Maar liefst 11,7% van de Brunssumse kinderen groeit op in armoede. Omgerekend betekent dat 500 kinderen die enorm beperkt worden in hun groei en welzijn. “Een knuffelbeest, een laptop, een fiets, goede schoenen – het zit er niet in. Dat vind ik schokkend.”
“Toen ik de armoedecijfers van Parkstad zag, bemerkte ik dat ik absoluut geen benul heb over hoe het leven van die mensen eruitziet. Hoe is het om te leven van 50 euro per week?” Haar deelname aan de uitdaging doet ze niet om zichzelf in the picture te kletsen. Want, zo zegt ze: “Ik weet – hoe goed en hoe strikt ik ook ben – dat ik na die ene week weer toegang heb tot mijn bankrekening. Ik heb – buiten een studieschuld – geen schuldeisers aan mijn deur rammelen. En ik weet dat zo gauw die ene week voorbij is, dat ik weer ‘gewoon’ nieuwe schoenen kan kopen voor de kinderen. Ik zal bij lange na de stress en ellende die échte armoede met zich mee draagt, niet voelen.”
Wat gaat ze dan wel ervaren?
“Het nadenken bij iedere eurocent die je uitgeeft. Hoe lastig je het hebt, want ‘zomaar’ een broodje eten bij Gorissen gaat niet. Hoeveel geld het kost om van A naar B te komen. Hoe duur een tube foundation eigenlijk is. Hoe snel je buiten de sociale boot valt, want ‘gezellig’ een drankje bij de Brikke Oave gaat niet. Dát is wat ik die week ga ervaren. En met jullie wil delen.”
Ze hoopt enerzijds andere mensen te inspireren, maar anderzijds om een stuk bewustwording mee te geven. “De oplossing voor de armoede ga ik deze week echt niet vinden, daar is veel meer voor nodig. Maar in een missie naar een eerlijkere wereld hoop ik een klein stapje te zetten.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie