Vanaf eind oktober tot medio november 2019 zullen er in het Berenbos werkzaamheden uitgevoerd worden. De werkzaamheden zijn gericht op verwijderen van de aanwezige dode fijnspar. Ook wordt het resterende bos gedund. In delen van het bos is de fijnspar namelijk aangetast door de letterzetter, een soort kever. Hierdoor zijn de fijnsparren nagenoeg allemaal afgestorven. Om de veiligheid voor wandelaars en de omgeving te waarborgen worden de fijnsparren gekapt.
Herplant

Het resterende bos wordt gedund. De bomen staan nu dicht op elkaar en verdringen elkaar. Door de kwalitatief slechte bomen weg te halen krijgen de blijvende bomen meer kans en gelegenheid om door te groeien. Ook natuurlijke verjonging krijgt door meer lichttoetreding kansen. Dit is noodzakelijk om meer variatie in leeftijd en soorten te krijgen waardoor het bos weerbaarder wordt.
Na de werkzaamheden wordt bekeken waar en hoeveel nieuwe aanplant nodig is. Er wordt terug geplant met klimaatbestendige boomsoorten zoals winterlinde, haagbeuk, wintereik en zoete kers. De uitvoering van de werkzaamheden wordt begeleid door Bosgroep Zuid Nederland. Tijdens de werkzaamheden is het bos gewoon bereikbaar voor wandelaars. De plekken van de werkzaamheden zullen afgezet worden en zijn dan in verband met de veiligheid niet toegankelijk.

Archieffoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie