Werther: Adembenemende theatrale kijk op romantische liefde

Zondag is in Theater Aachen de première van de opera Werther, van Jules Massenet. De opera is gebaseerd op de Duitse roman ‘Die Leiden des jungen Werthers’ , van Johann Wolfgang von Goethe. De opera van Massenet veroorzaakte bij de eerste uitvoering in Wenen grote ophef, omdat er ten opzichte van de briefroman van Goethe zo veel veranderd was in het verhaal. De hoofdpersoon paste niet in het bekrompen wereldbeeld van de keurige en nette burgers.
Synopsis:
Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Charlotte (‘Lotte), een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor ‘Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood. Pas nadat Werther een poging doet tot zelfdoding, bekent ‘Lotte’ dat ze van hem houdt, waarna Werther met een ‘gelukkig gevoel’ kan sterven.
Goethes eerste roman was na de publicatie in 1774, te midden van de Sturm und Drangperiode, direct een ongekend succes en leidde tot een heuse ‘Werther-Fieber’. Jongvolwassenen mannen kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raasde door Europa.
Hoewel de hoofdrol van Werther werd geschreven voor een tenor paste Massenet hem aan voor een bariton, toen Mattia Battistini de rol in 1902 in Sint-Petersburg zong. In Aken wordt de titelrol uitgevoerd door de jeugdige meervoudig bekroonde Koreaan Soon-Wook Ka. Bij deze ‘jonge Werther’ verlaat niemand somber de zaal.

Soon-Wook Ka

De opera wordt in het Frans uitgevoerd. Aanvang is 18.00. Om 17.30 is er een inleiding in de fraaie Spiegelfoyer van Theater Aken.
Meer info en tickets via: www.theateraachen.de

Foto © Grafik: Mo Mokhtar

 

Geef een reactie