Hoofdmenu

Maastricht doet het licht uit en vraagt aandacht voor lichtvervuiling

Dit zijn de beste spots voor de (Nacht van de) Nachtfotowedstrijd

Zaterdag 26 oktober is het zover; op initiatief van de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties wordt de ‘Nacht van de Nacht’ voor de 15e keer georganiseerd. Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, dooft een aantal gemeentes, bedrijven en bewoners hun (reclame)verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen daarvan. Ook Maastricht doet ‘t licht uit!
Op verschillende plekken in de stad worden lichten gedoofd, zoals op de Markt en het Vrijthof. Daarnaast organiseren het IVN (natuureducatie) en CNME (centrum voor natuur- en milieueducatie) wandelingen om Maastricht in het donker te verkennen. CNME start om 20.30 uur op het Tapijnterrein een excursie door het stadspark. IVN brengt met een wandeling over de Sint Pietersberg in beeld welke plekken nog echt donker zijn en welke niet. Deze wandeling start om 19.00 uur in de Natuurtuinen Jekerdal, Drabbelstraat 7.
Nachtfotowedstrijd
De wandeling en de excursie zijn een perfecte gelegenheid om een foto in het donker te maken voor de nachtfotowedstrijd!
De mooiste en meest bijzondere foto in het donker wordt namelijk tentoongesteld op de Universiteit van Maastricht en in het stadskantoor Mosae Forum. Deelname is gratis en aanmelding vooraf is niet verplicht. Deelnemers hoeven alleen op 26 oktober hun (Nacht van de) Nachtfoto te delen op de Facebookpagina van Duurzaam Maastricht.
#Missionzeromaastricht
Maastricht wordt, net als alle andere gemeenten in Nederland, in 2050 volledig klimaatneutraal. Dat betekent dat er per saldo geen uitstoot van CO2 meer plaats vindt. Om dat te gaan halen willen we in 2030 al een groot deel van de doelen gerealiseerd hebben. Een grote opgave waar Maastricht, samen met allerlei partners, volop mee aan de slag is. Onder de vlag van #missionzeromaastricht werken we aan een energiezuinige stad waar:
• verspilling van energie zo veel mogelijk wordt voorkomen
• maximaal gebruik wordt gemaakt van duurzame energie
• zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen
Bewustwording is een belangrijk onderdeel van de energietransitie, ook als het gaat om verantwoord om gaan met verlichting. Daarom draagt de gemeente Maastricht actief bij aan de Nacht van de Nacht.