Jachthoornconcert en grootst openluchttoneel in Wiemesmeer 

 

 

In Wiemesmeer-Zutendaal staan dit weekeinde twee highlights van de Euregionaal bekende Sint-Hubertusfeesten op het programma. Zaterdagavond 20.00 staat in de kerk van Wiemesmeer het Jachthoornconcert La Vènerie’ op het programma. Zondag 27 oktober treden jachtruiters te paard en prachtige honden in het jachtspoor van de Rally Campine en ‘Grand Veneur’ Prins Amaury de Merode.

De slipjacht is een imitatie van de vossenjacht zoals die vooral in Engeland en Ierland plaatsvindt. Door een in vossenmest gedrenkte lap over de grond te slepen wordt kort voor de aanvang van de jacht door een sliptrekker een reukspoor gelegd. Door het leggen van lussen en haken in de natuur wordt geprobeerd om de mogelijke gedragingen van de vluchtende vos te intimideren. De jachthonden jagen dus feitelijk op ‘niets’. Ze zijn echter vanaf hun geboorte getraind om alleen het vossenspoor te volgen. De prachtbeesten laten zich door niets van het spoor afbrengen, dus ook niet door andere verleidelijke wildgeuren.

Chasse à cour voert mens en dier terug naar de ‘oorsprong’

Slipjacht Wiemesmeer

De meute volgt haar natuurlijk jachtinstinct en is gedreven om de zoekpuzzels in hoog tempo op te lossen. De Master, die verantwoordelijk is dat de meute gedisciplineerd is en goed jaagt, Huntsman Bjorn van Vlerken die verantwoordelijk voor de meute 352 dagen per jaar verzorgt en traint en de assisterende Whippers-in zorgen ervoor dat het ‘Pack’ zoveel mogelijk bij elkaar blijft. “De honden trainen dagelijks 20 km en zijn in topconditie. De paarden zouden hen mogelijk nog kunnen volgen maar voor het gros van de ruiters wordt het na een aantal uren ondoenlijk. De ruiters, trachten zoveel mogelijk van het prachtige jachtspel te volgen, terwijl zij zo veilig mogelijk door het terrein rijden. De Fieldmaster is tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld en moet het hele jachtspel in goede banen leiden.

Sint Hubertus Vereniging Wiemesmeer geeft een vervolg aan een traditie met een rijk verleden

Slipjacht Wiemesmeer

Jagen achter de meute is niet alleen een sport, het is ook een traditie met een rijk verleden. Prins Jean de Merode, Grootmaarschalk van het Hof, startte in de jaren dertig van de vorige eeuw met de Venery (jacht) in Belgisch Limburg. Voor de oudere generatie is het de slpjacht anno heden een rendez-vous de la chasse, een ode aan de vreugde ook! Voor de jongere generatie is het cultuurhistorische jachtspel een feest van ontdekking”.

Voor inschrijving van een van de events en het volledige programma zie www.sinthubertusfeesten.be of tel : 0032-479 42 43 40.

Foto´s Slipjacht Wiemesmeer

Geef een reactie