Halloween in Heerlen is carnaval in het donker

 

 

Het centrum van Heerlen staat donderdag 31 oktober in het teken van Halloween. Zo is er een snoepjacht voor de jeugd en lopen er griezels door de stad. De griezels lopen door de binnenstad en de deelnemende winkelcentra Corio Center en ‘Loon. Kinderen kunnen met hen op de foto gaan en maken daarnaast kans op een prijs voor ‘grootste griezel’.. Kinderen mogen tijdens de koopavond tussen 18.00 en 21.00 uur verkleed langs de deuren trekken van de deelnemende winkeliers voor het ophalen van snoep. Deelname is gratis. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene

De naam ‘Halloween’  is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Inmiddels wordt het feest ook steeds populairder in Nederland, België, Duitsland  en andere Europese landen. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie