Waldolala rond nationale bokstitels     

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geen Nederlands titelgevecht voor de Heerlense pofbokser Somay Bilal, op de dertiende Ben Bril Memorial op donderdag 7 november in het koninklijk theater Carré. Wél voor Xavier Köhlen uit Sittard-Geleen. Zij het tegen een andere tegenstander en in een andere gewichtsklasse dan aangekondigd.  

De Ben Bril Memorial is ongekend populair. Boksers staan in de rij om mee te doen aan de Grote Prijs van Amsterdam. Vanuit Limburgs perspectief stonden er twee toppartijen op het affiche. Een titelgevecht om het Nederlands kampioenschap lichtwelter (-61,23 kg) tussen Somay Bilal (27) en ex-wereldkampioen WBF, Rafik Harutjunjan (31) uit Den Bosch. En een gevecht om de Nederlandse nationale titel weltergewicht (66,68 kg), tussen Xavier Köhlen (27) en Steve Suppan (25), uit Vinkeveen.

De werkelijkheid ziet er plotsklaps anders uit. De clash tussen Bilal en Harutjunjan, waar al zo lang naar wordt uitgekeken, gaat (opnieuw) niet door. Somay Bilal heeft twee ruggenwervels verschoven en kan niet boksen. In 2017 moest Bilal ook al een Nederlands titelgevecht tegen de sterke Rafik Harutjunjan in Carré afzeggen, omdat hij tijdens een voorafgaande (winst)partij in het Corneliushuis in Heerlerheide een diepe scheur in de wenkbrauw opliep, die gehecht moest worden. “Gewoon botte pech”, zegt Bilal. “Natuurlijk zullen nu wel weer mensen gaan roepen dat ik hem probeer te ontlopen. Maar dat dat is beslist niet het geval. Ik hoop zo snel als mogelijk tegen Rafik te boksen om aan iedere twijfel of discussie een einde te maken. Harutjunjan heeft zich overigens eerder zelf ook al eens afgemeld voor een nationaal titelgevecht tegen mij.”

Bij de vorige geplande duels met Rafik Harutjunjan was Somay Bilal nog Nederlands kampioen lichtgewicht. Van die titel deed hij in april echter vrijwillig afstand. Een curieus verhaal. De eveneens ongeslagen profbokser Steve Suppan bood Bilal een lucratief profgevecht aan op het door hem georganiseerde gala in sporthal De Wilnis, op 13 april. Voorwaarde was wél dat Bilal daarvoor afstand deed van zijn Nederlandse titel. Als Suppan deze lichtweltertitel op zijn gala won – hetgeen gebeurde door winst een zogenaamde prestatiepartij tegen de Oekraïner Karen Chukhadzhyan – zou Suppan binnen een maand opnieuw om de Nederlandse titel boksen tegen Somay Bilal.

De bokser uit Vinkeveen kwam zijn afspraak daarna echter niet na. “Suppan dacht beter kansen te hebben in een gevecht tegen Xavier Köhlen. Bovendien veronderstelde hij dat op die manier twee van de meest felbegeerde titels van de Nederlandse profbokswereld in zijn bezit kon krijgen”, zegt Patrick Driessen, trainer-coach van zowel Somey Bilal als Xavier Köhlen. “Dat was een meervoudige misrekening. Nadere informatie leerde Suppan dat Xavier Köhlen een veel sterkere opponent was, dan dat hij had ingeschat. En je kunt nog maar in één gewichtsklasse kampioen zijn.”

Steve Suppan meldde zich af voor het titelgevecht tegen Xavier Köhlen met het argument dat hij geen tijd had vanwege een verbouwing. Met zijn handelwijze heeft de bokser veel goodwill verspeeld in de bokswereld. “Meneer Suppan hoeft niet op cadeautjes te reken met Sinterklaas”, zegt de secretaris van de Profboksbond Nederland, Renze van der Meer op afgemeten toon. “Hij wist ook vooraf dat hij zijn sportschool ging verbouwen. Ik denk dat hij geschrokken is toen hij nadere informatie verkreeg over Xavier Köhlen (27), een fantastisch bokser met een  straffe stoot. De Nederlandse titel in het lichtwelter, die Suppan op 13 april veroverde, heeft hij overigens kwijt gespeeld toen hij zich opgaf voor het titelgevecht tegen Xavier Köhlen.”

Na de afzegging van Suppan bleek er voor Xavier Köhlen geen Nederlandse tegenstander van gelijkwaardig niveau te vinden. Daarom bokst Xavier Köhlen nu in Amsterdam een prestatiepartij om de Nederlandse titel in het super weltergewicht (-69,85 kg) tegen de Duitse zwaarwelter kampioen Denis Krieger. “Krieger kon het weltergewicht van 66,68 kg niet brengen. Xavier bokst daarom eenmalig in een hogere gewichtsklasse. We hebben 68 kg afgesproken”, duidt trainer-coach Patrick Driessen. Rafik Harutjunjan (31) de geplande tegenstander van Somay Bilal bokst in Carré een prestatiepartij voor de Nederlandse titel lichtwelter, tegen een tot dusver ongeslagen Argentijnse tegenstander.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie