Eerste fase restauratie Nieuw Ehrenstein Kerkrade afgerond

Eeuwenoude klok teruggegeven aan Nieuw Ehrenstein bij oplevering eerste deel restauratie

In de Anstelvallei bij Kerkrade ligt het monumentale boerderijcomplex met villa, Nieuw Ehrenstein. Het eeuwenoude complex was volledig onderkomen en deels al ingestort. Op 2 november 2019 werd het eerste gerestaureerde deel van het enorme complex officieel geopend. Dit gedeelte is nu na een restauratie van twee jaar getransformeerd in een fraaie brasserie waar het publiek gastvrij onthaald wordt.

Onderschrift foto: Van links naar rechts: Richard en Kimberley Wentink, uitbaters Brasserie Nieuw-Ehrenstein, Tim Weijers, wethouder gem. Kerkrade, Wendy Raab, voorzitter Het Limburgs Landschap, mevrouw Koonen-Nicolaije, schenker van de klok, gedeputeerde Hubert Mackus, Wilfred Alblas, directeur-rentmeester Het Limburgs Landschap.

De vele gasten op de opening op 2 november lieten zien hoeveel mensen betrokken zijn bij dit speciale restauratieproject. Aan het einde van de opening was er een unieke moment omdat de familie Nicolaije uit Heerlen de historische luidklok uit 1807 terugbracht. Na vele omzwervingen in de streek was deze klok terechtgekomen bij de familie en ze schonken hem nu graag aan Het Limburgs Landschap. De klok is op Nieuw Ehrenstein te zien.

Restauratieplan

De gemeente Kerkrade zocht een paar jaar geleden een oplossing voor het complex. De gemeente benaderde Stichting het Limburgs Landschap en met hulp van de provincie Limburg werd een restauratieplan gemaakt.

Tim Weijers, wethouder Ruimtelijke Ordening en Toerisme van de gemeente Kerkrade: “We zijn heel trots op het werk wat er tot nu toe verzet is en zijn dankbaar voor de goede samenwerking. De Anstelvallei is tot nu toe voor velen een onontdekte ‘groene parel’ aan de rand van Kerkrade. We werken samen met Het Limburgs Landschap en de provincie hard aan de ontwikkeling van dit prachtige natuur- en recreatiegebied”.

Zowel de gemeente als de provincie hebben een grote financiële bijdrage geleverd.

“Limburg is een provincie met een kenmerkende identiteit. Die wordt mede bepaald door verhalen en vooral ook door de monumenten die ons omringen. Het is belangrijk om die monumenten door te geven aan de komende generaties. Daarom steunt de provincie de restauratie van Hoeve Nieuw Ehrenstein van harte”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Wilfred Alblas, directeur van Stichting Limburgs Landschap, voegt toe: “we zijn heel trots op wat de vakmensen hier tot nu hier hebben kunnen laten zien. De hoeve krijgt stukje bij beetje haar grandeur terug. Met behoud van oude bouwsporen en een aangepaste herinrichting is de geschiedenis van het complex voor iedereen af te lezen aan het gebouw”.

Hartelijk welkom

Inmiddels is Het Limburgs Landschap begonnen met de restauratie van de villa en de  schuren zijn al gestabiliseerd. Het eerste deel van de restauratie was zo ingrijpend dat Het Limburgs Landschap nu de andere gebouwen noodgedwongen fasegewijs gaat oppakken. Afhankelijk van de steun van derden kan dan eerst de villa aangepakt worden, waarbij vooral het bijzondere interieur met onontdekte schatten veel aandacht vraagt.

Erfgoedweekend

Op 10 november aanstaande vindt het maandelijkse Limburgse Erfgoedweekend plaats en de hoofdlocatie is dit keer Nieuw Ehrenstein. Op deze zondag zijn alle geïnteresseerden tussen 11.00 en 16.00 uur welkom waarbij het complex te bezoeken is en het team van Het Limburgs Landschap op locatie uitleg geeft. Ook is er dan een beschreven wandelroute door de omliggende Anstelvallei verkrijgbaar.

Adres: Hoeve Nieuw Ehrenstein, Nieuw-Erensteinerweg 5, Kerkrade

Foto´s Gemeente Kerkrade

Geef een reactie