Hoofdmenu

Mike Zwartjes opnieuw aan het roer bij FC Gulpen

 

 

 

Deze keer ging Parkstad Actueel in gesprek met Mike Zwartjes, van 24 mei 1963, in het dagelijks leven Accountmanager  Werkgeverspunt Parkstad (WSP Parkstad), een voetbaldier in hart en nieren. Onder de kenners van het amateurvoetbal is hij welbekend. Diverse clubs staan op zijn cv. Dit seizoen is hij teruggekeerd bij vierdeklasser FC Gulpen. Tijd om eens nader in te gaan op een aantal zaken.

 

 

De persoon Mike Zwartjes

Mike Zwartjes kwam op jonge leeftijd vanuit het westen in onze provincie terecht. Zijn vader was destijds werkzaam bij het Ministerie van Defensie. In het kader van spreiding van rijksdiensten, mede in samenhang met de sluiting van de mijnen, verhuisde het gezin met vaders werk mee naar Limburg.

Ieder mens heeft een bepaalde uitstraling. En over elke persoon wordt een oordeel gevormd. Zo ontstaat een beeld, juist of niet, het gebeurt. Dat geldt ook voor de mens Mike Zwartjes. Wij vragen hem zichzelf eens te omschrijven. Mike zegt: ,,Ik vind het moeilijk om mijzelf te omschrijven als persoon. Mensen hebben snel een mening over iemand terwijl ze de persoon niet kennen, hierdoor krijg je al snel een “stempel” opgeplakt die niet de werkelijkheid weerspiegelt. Ik sta open voor de dialoog, echter deze moet wel onderbouwd zijn. Mensen roepen wel eens wat zonder dat dit onderbouwd is. Dat brengt dan met zich mee dat mensen je snel eigenwijs vinden, terwijl dit niet zo is. Als ik iets over mijzelf moet zeggen kom ik tot communicatief sterk, mensen in hun waarde laten, sociaal en relativerend.”

 

De voetballoopbaan

Mike vertelt ons te hebben gebald voor sv Eikenderveld , Helios’23 (bestaat niet meer), EHC,  RKTSV en sv Heerlen (nu Sporting Heerlen). Als we hem vragen naar zijn hoogtepunten verhaalt hij over de duels die hij in de jeugd met EHC speelde tegen ploegen als Roda JC en Fortuna Sittard. De teams van EHC speelden in die periode op het hoogste niveau in Limburg. Verder leverden de kampioenschappen met Helios’23 en SV Heerlen mooie herinneringen op.

Dieptepunten zegt Mike Zwartjes eigenlijk niet te hebben meegemaakt. Daarover: Ik heb altijd veel spel plezier gehad en met leuke teams gespeeld. Ben best wel op jonge leeftijd als voetballer moeten stoppen vanwege mijn achillespees, als ik dan toch een dieptepunt moet benoemen.”

Waarom trainer?

Kerkraadse voetbalkampen in de 80-er jaren blijken het moment waarop bij Mike Zwartjes het idee postvatte om trainer te worden. Hij verhaalt: ,,Midden jaren 80 deed ik vrijwilligerswerk tijdens de Kerkraadse voetbalkampen op De Groene Long, waarbij ik training gaf aan jeugdspelers. Dit voetbalkamp werd georganiseerd door o.a. wijlen Boeb Bechholz en Miek Vliegen. Op dit kamp verleenden de op dat moment werkzame trainers in het amateurvoetbal ook hun medewerking. Als je een hele week optrekt met deze mensen vinden er natuurlijk ook gespreken plaats, en hier is mijn interesse gewekt voor het trainersvak.”

Toen de interesse eenmaal was gewekt, ging het snel. Mike werd oefenmeester bij FC RIA, sv Heerlen (assistent-trainer en jeugd trainer), RKBSV, BSV/Limburgia, FC Gulpen, sv Langeberg, RKHBS, vv Bunde.

Afgelopen jaar nam hij even rust, een sabbatical zoals dat zo mooi heet. Nu is hij dus weer aan de gang met een nieuwe uitdaging. Over het afgelopen jaar vertelt hij met plezier: ,,De rustperiode is mij prima bevallen, voor mij een periode van reflectie om te ontdekken of ik nog de drive heb om een elftal te trainen. Dan ontdek je dat het een levensritme is en dat het je energie geeft en geen stress. En natuurlijk is het leuk om naar mijn zoon Dylan te kijken en daar zijn wij als ouders ook enorm trots op. Zeker ook omdat hij het goed doet bij Groene Ster. Ik heb mij niet verveeld tijdens de sabbatical, ik ging vaak naar een training kijken en heb geen wedstrijd gemist van Groene Ster. Het is natuurlijk een memorabel seizoen geweest met alléén maar hoogtepunten zoals het kampioenschap in de Hoofdklasse en het winnen van de Districtsbeker.Gelukkig kan ik nu nog wel eens samenvattingen zien van de gespeelde wedstrijden, zodat ik niet alles hoef te missen.”

Foto®Parkstad Actueel/Tom de Cock

 

Dan gaat Mike verder over het kenmerkende van FC Gulpen waar hij nu dus is teruggekeerd: ,,Een club waar je je als trainer snel thuis voelt. Het familiare karakter is voor mij kenmerkend, dit komt mede door het dorps karakter. Terwijl je overal leest dat ledenaantallen dalen is dat bij FC Gulpen niet het geval. Het is zelfs stijgende, dit komt mede door het tot stand komen van de SJO Krijtland (samenwerking met RKVVM en Sibbe). Bij iedere uitwedstrijd van het 1e elftal komen wij terug bij één van onze sponsors, Café ’t Tepke, waarbij Petra en André er altijd voor zorgen dat er voor ons eten klaar staat.”

 Ambities

Afgelopen zomer promoveerde FC Gulpen naar de vierde klasse. Als nieuwkomer is het altijd maar weer afwachten hoe het gaat lopen, een niveau hoger. Opnieuw geven we het woord aan degene die dat het best kan inschatten, de trainer, nu met de vraag wat de ambities zijn. De ervaren rot: ,,Belangrijk vind ik mijn spelers te ontwikkelen op individueel en teamtactisch gebied. Zij hebben de afgelopen 3 seizoenen in de 5e klasse gespeeld, waarbij deze zaken onderbelicht zijn gebleven. In mijn eerste maanden zie ik dat hier nog veel winst te behalen is. Mijn spelers willen heel graag en staan open voor de nieuwe benadering. Dat is natuurlijk ook wel een voorwaarde om te verbeteren. Als team hebben wij onze valkuilen, aan ons de taak om op alle facetten te verbeteren. Dit heeft tijd nodig en die tijd moeten we elkaar ook gunnen. Ook is het zaak dat wij ons ontwikkelen in relatie tot de teamdiscipline. Mijn taak daarbij is onder meer handvatten bieden aan spelers zodat zij zich individueel verder kunnen ontwikkelen. Voor dit seizoen betekent dit dat wij een seizoen kunnen spelen waarbij plezier en prestatie hand in hand kunnen gaan.

Als nieuwkomer in onze klasse zijn wij tevreden als wij een zorgeloos seizoen kunnen spelen waarbij wij niet naar “onder” hoeven te kijken. Voor de korte termijn houdt dat in de basis leggen om een stabiele vierdeklasser te worden.”

De selectie van FC Gulpen

In de zomermaanden vinden jaarlijks de nodige mutaties plaats, in het profvoetbal, maar zeker ook bij de amateurs. Mike Zwartjes vertelt ons dat de selectie van de nieuwbakken vierdeklasser grotendeels in tact is gebleven. Twee jeugdspelers zijn doorgestroomd naar de selectie en twee anderen kwamen van elders. Over het kwalitatieve aspect van een en ander vertelt Mike: ,,De vier bovengenoemde spelers zijn een welkome aanvulling op de groep die er al stond. De groep is niet per definitie sterker geworden, maar ook niet zwakker. We hebben een intensieve voorbereiding gehad, waarbij de groep op een aantal facetten sterker is geworden. Dit was ook noodzakelijk omdat de weerstanden in de 5e klasse nu éénmaal minder zijn dan in de 4e klas.”

 

Seizoen tot nu toe

 Op het moment van het spreken zien we in de stand in de vierde klasse A dat FC Gulpen in de hoge middenmoot bivakkeert. Van de 7 gespeelde wedstrijden zijn er drie gewonnen. Eentje eindigde in een gelijk spel en drie keer werd verloren. Niet gek, voor een debutant, denken wij. Mike Zwartjes blijkt zich te kunnen vinden in die zienswijze, getuige: ,,Ik ben overwegend tevreden. We hebben een goede voorbereiding gehad waarbij de nadruk lag op het fysieke/conditionele gedeelte, het ontwikkelen van de speelwijze en de teambuilding.We zijn nu zeven wedstrijden onderweg en hebben een goed gemiddelde.We hebben nog een lange weg te gaan maar heb er vertrouwen in dat wij onze doelstelling voor dit jaar gaan verwezenlijken.”

We komen tot de vraag een inschatting te maken van de sterkte van de ploegen in 4A, met daaraan gekoppeld uiteraard wie gaat er kampioen worden? Mike Zwartjes geeft aan dat moeilijk te vinden, omdat hij tamelijk onbekend is de klasse. Op basis van informatie die hij van andere trainers krijgt en kijkend naar de resultaten tot nu toe geeft hij aan te verwachten dat Leonidas, vorig seizoen in de nacompetitie gedegradeerd, de uitgesproken titelkandidaat is. En over zijn eigen team: ,,Nogmaals, als wij een zorgeloos seizoen kunnen spelen waarbij wij niet naar onder hoeven te kijken ben ik tevreden. Sportief hoop ik natuurlijk dat wij dadelijk een fase hebben waarbij we eventueel een rol kunnen spelen voor een periodetitel.”

 Andere hobby’s:

 Eerder hebben we al vermeld dat Mike Zwartjes een voetbaldier is. Maar ook dat genre mensen heeft andere bezigheden. Onze gesprekspartner is niet anders. Niets menselijks blijkt hem vreemd, als hij afsluit met: ,,Het trainerschap in combinatie met mijn baan neemt natuurlijk veel tijd in beslag.Ik vind het dus ook wel lekker om eens lekker niks te doen en te luieren op de bank om te Netflixen. Verder proberen we elk jaar een stedentrip te doen en daarnaast is onze zomervakantie een moment om naar uit te kijken waarbij het “Godeneiland” Bali de laatste jaren onze bestemming is geweest. Daarnaast gaan we regelmatig een hapje eten met kennissen. Dat combineren we dan met het pikken van een terrasje of bioscoop.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno