China, 2019 / 185 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaar
Regie: Xiaoshuai Wang
Met: Liya Ai, Jiang Du, Zhao-Yan e.a.

.

Tijden & Tickets

Zondag. 1 December / 14:00 uur

★★★★☆ Volkskrant – “Toont treffend de desastreuse absurditeit van de Chinese bevolkingspolitiek”
★★★★☆ De Morgen – “De gebroken harten van de eenkindpolitiek”
★★★★☆ Trouw – “Een gewoon gezin in een veranderend China”
★★★★☆ Filmtotaal – “Magnum Opus”
★★★★☆ Fraai – “Fraai melodrama over arbeidersgezin”

Prachtig drama over twee Chinese gezinnen in de jaren tachtig, dat ruim dertig jaar bestrijkt en hoe een tragisch ongeluk hun levens blijvend beïnvloedt.
Eind jaren zeventig voerde China de eenkindpolitiek in om overbevolking tegen te gaan. In de praktijk leidde het tot een voorkeur voor jongetjes en een toenemende vergrijzing. Het stel in de film zal hier ook de vreselijke gevolgen van ondervinden. De regisseur toont de invloed van die politiek op het emotionele en sociale leven van gewone Chinezen.

Het drie uur durende verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar op een soepele manier dwarrelt het heen en weer. Heden en verleden wisselen elkaar af. Je voelt de enorme impact van de politiek op het persoonlijke leven. Daarbij zijn schuld en schaamte belangrijke pijlers.

Met het oog op de economische hervormingen roepen de Chinezen vaak ‘Kijk vooruit en vergeet het verleden’, maar Xiaoshuai is kritisch ten aanzien van de grote vooruitgang. Hij laat zien hoe het verleden ook doorwerkt in het heden. Ook al heeft China sinds 2015 een tweekindpolitiek, de ellende die de vorige politiek heeft gebracht is daarmee niet verdwenen. De gedwongen abortussen, weeshuizen en geheime adopties hebben het leven van talloze mensen blijvend op zijn kop gezet. Ondanks de melodramatische gebeurtenissen weet de regisseur de film beheerst te houden. Door kalm en heel precies te observeren, geeft hij de film een grote emotionele resonantie. Ondanks de filmcensuur in China heeft Xiaoshuai een manier gevonden om zijn eigen verhalen te vertellen. Knap dat hij meedraait in het systeem maar toch zijn eigen koers vaart. Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn voor hoofdacteur en hoofdactrice.

Bijzonderheden
Op deze film is een toeslag van € 1,00 van toepassing. Dat geldt voor films die langer duren dan 150 minuten.

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie