Hoofdmenu

Vuurwerkverbod met Oud en Nieuw in Akens binnenstad

 

 

 

Het novum is een feit. In Keizerstad Aken wordt tijdens Sylvester gebroken met een eeuwenoude  traditie. Het gemeentebestuur van Aken heeft een vuurwerkverbod opgelegd voor de zogenoemde Altstad, de historisch kern van Aken tijdens de aanstaande jaarwisseling.

Oud en Nieuw is traditioneel een lawaaiige periode. Vroeger gebeurde dat met gekletter op pannendeksels en geweerschoten, daarna met carbid schieten en vuurwerk. Het oude jaar wordt weggejaagd, en het nieuwe binnengehaald.. Ook de nieuwjaarsvuren zijn van alle tijden. Het was en is immers vaak koud tijdens de jaarwisseling en mensen zijn vaak buiten. Waarom we niet gewoon vroeg naar bed gaan,  toch bij uitstek de manier om het nieuwe jaar fris te beginnen? Welnu in onze overgereguleerde tijd van agenda’s, plannen en organiseren, stellen veel mensen prijs op heldere markeringspunten.  Bovendien wil de merendeel van de mensheid graag het begin van het nieuwe jaar markeren, een nieuw begin maken. En dan is het leuk om juist in deze donkere dagen met een feest de eentonigheid te doorbreken. Vuurwerk hoort ook in deze traditie. Het bestaat al eeuwen, maar in Nederland werd het pas in de jaren zestig van de vorige eeuw gemeengoed.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Tom de Cock