Hoofdmenu

DE SLAG OM DE ATLANTISCHE OCEAAN SEPTEMBER 1939-MEI 1945

 

Lezing door Hub Schetters

Deze lezing is een samenwerkingsverband van Bibliotheek Landgraaf en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Waar: Bibliotheek Landgraaf, vestiging Burgerhoes

Adres: Raadhuisplein 1

Wanneer: dinsdag 28 januari

Aanvang:19:00 uur-21.00 uur

Kosten: gratis voor lede en niet-leden: €3,00

Aanmelden:        info@bibliotheeklandgraaf.nl of telefonisch: 045 – 5695660

 

‘’Het enige dat mij werkelijk beangstigde gedurende de oorlog was het duikbootgevaar’’ aldus Winston Churchill, de grote Britse oorlogsleider en daarmee doelde hij op de bijna geslaagde inspanningen van de Duitse Kriegsmarine om de levensader van Groot Brittannië met de Verenigde Staten af te snijden.

De strijd om de Atlantische oceaan was bepalend voor het verloop van de oorlog. Documentaires met ervaringen van overlevenden bieden een duidelijk beeld aan boord van de Duitse onderzeeërs tijdens hun strooptochten tegen de geallieerde konvooien. Vijftig man verbleven weken lang in een bekrompen, snikhete, vochtige ruimte waarin voortdurend een penetrante geur van dieselbrandstof hing.

De verliezen aan beide kanten waren enorm. Er gingen zo’n 30.000 koopvaardijschepen ten onder en  driekwart van de gebouwde onderzeeërs deelde dit lot: 784 van de 1162 gebouwde exemplaren gingen verloren, meestal met de volledige bemanning van c. 50 man.

Deze historische slag duurde dan ook onophoudelijk vanaf de eerste tot de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog.

Ook zal er tijdens deze avond een aantal schaalmodellen te zien zijn van Duitse onderzeeërs, ingezette vliegtuigen en een escortevaartuig voor konvooien.

Foto Bibliotheek Landgraaf