Geslaagde samenwerking tussen gemeente Kerkrade en de Buitenhof

Achilles-Top organiseert elk jaar de Abdijcross in Kerkrade-Rolduc. De gemeente Kerkrade maakt hiervoor het parcours wedstrijdklaar en er wordt zo’n 30 m³ zand aangebracht. De gemeente Kerkrade huurt geen aannemer in om het zand te verspreiden, maar werkt in plaats hiervan samen met de Buitenhof, een school voor speciaal onderwijs.

 

In de week voorafgaand aan de Abdijcross gaan leerlingen van de Buitenhof, die de opleiding ‘werken met minigraafmachine’ van het CITAVERDE college volgen, aan de slag met het parcours. Dit gebeurt tijdens de drie praktijkdagen die de gemeente samen met de Buitenhof organiseert.

Gemeente Kerkrade en de Buitenhof bekijken vervolgens de mogelijkheid om leerlingen uit Kerkrade en omgeving een plek te geven bij de gemeente. Zij kunnen dan via de gemeente een opleiding volgen of voortzetten. De eerste stap in dit traject is stage lopen binnen de gemeente. Wanneer dit succesvol verloopt, wordt de stageplek omgezet in een werkervaringsplek. Binnen anderhalf jaar bekijken de gemeente en de Buitenhof of de jongeren naar behoren functioneren en of zij een vervolgopleiding kunnen volgen. Bij een positief oordeel starten ze met een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleiding. Soms gaat dit gepaard met een jaarcontract bij een uitzendbureau waar zij de kans krijgen om diverse certificaten te halen. Deze aanpak vergt maatwerk, maar boekt resultaten.

Wethouder Wiermans (Jeugdwerkloosheid, Arbeidsmarkt) is blij met dit initiatief om jongeren in deze regio op de juiste plek te krijgen. De samenwerking tussen de gemeente Kerkrade en de Buitenhof draagt hieraan bij.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie