Informatie over het Coronavirus:

GGD Zuid-Limburg

RIVM

Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Zondag 2 maart 2020 .De situatie in Limburg is nagenoeg ongewijzigd: in Zuid-Limburg is momenteel géén besmetting met het coronavirus (COVID-19) geconstateerd.

Indien door GGD Zuid Limburg getest wordt of iemand besmet is met het coronavirus, verloopt dit op basis van twee opeenvolgende tests. Indien een inwoner bij de eerste test positief bevonden wordt, zal de tweede test dit resultaat moeten bevestigen. Er is nog geen persoon die op basis van de eerste test met het coronavirus geïnfecteerd blijkt.

Er is in vergelijking met zaterdag één extra monitoring van een persoon uit Maastricht, waardoor op dit moment niet 15 maar 16 inwoners van onze veiligheidsregio door de GGD Zuid Limburg gemonitord worden.

Huidige situatie in Duitse grensregio Kreis Heinsberg: verandering in bestrijding. In de Duitse grensregio Kreis Heinsberg zijn op dit moment 68 patiënten besmet met het coronavirus. Er is geconstateerd dat de gemeente Gangelt het belangrijkste brongebied van de coronagevallen in Heinsberg is; de meeste patiënten met het coronavirus in Nordrhein-Westfalen zijn naar deze gemeente te herleiden.

De aanpak rondom COVID-19 in de regio Kreis Heinsberg is veranderd onder invloed van de grote aantallen en de capaciteitsuitdagingen die dat bij hen met zich meebrengt. Daarom is voor de regio Heinsberg de keuze gemaakt om de focus rond de infectieziektebestrijding te verleggen van actief contactonderzoek naar het stabiliseren van het gezondheidssysteem. Actief contactonderzoek kan niet meer volledig plaatsvinden door het groot aantal patiënten.

Verandering in beleid GGD Zuid Limburg als gevolg van verandering in Duitse grensregio. Door de veranderde infectieziektebestrijding in Kreis Heinsberg kan het zo zijn dat mogelijke contacten en patiënten uit onze regio buiten beeld blijven. Om potentiële patiënten met het coronavirus toch tijdig te kunnen opsporen, heeft de GGD Zuid Limburg en GGD Limburg Noord, in overleg met RIVM, de casusdefinitie aangepast voor Limburg.

Daarom heeft GGD Zuid Limburg en GGD Limburg Noord aan huisartsen het verzoek gedaan om vanaf dit moment alle patiënten met klachten actief te vragen of zij in de afgelopen veertien dagen intensieve contacten hebben gehad in het brongebied (gemeente Gangelt). Zo ja, dan zal de huisarts hierop de juiste actie ondernemen.

Antwoorden op veel gestelde vragen over het Coronavirus langs de Duitse grens zijn te vinden op de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Komend weekend (buiten kantoortijden) kunt u met vragen terecht op telefoonnummer: 0251-260960.

Foto en Film RIVM

Geef een reactie