Opening jubileumeditie schrit_tmachter

 

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdagavond 3 maart in het Heerlense Parkstad Limburg Theater in aanwezigheid van burgemeester Emile Roemer van Heerlen, Oberbürgermeister Marcel Philipp van Aken en ambassadeur Naor Gilon van Israel het 25ste schrit_tmacher festival geopend.

Dit festival, een van de meest spraakmakende in Europa, opende met ‘White Noise’ van de befaamde Israëlische Vertigo Dance Company. Deze bijzondere jubileumeditie in Heerlen, van 3 maart tot en met 5 april, omvat diverse spraakmakende vernieuwers.

Stad met durf. In zijn openingstoespraak gaf Burgemeester Roemer aan er trots op te zijn dit festival binnen zijn gemeente-grenzen te hebben. “Terecht, want Heerlen is een stad waar de cultuur echt leeft.” Hij gaf aan dat deze 25ste editie een verjaardag met glans voor een internationaal hoogstandje is dat Heerlen samen met haar partnersteden Aken en Eupen al jaren op de culturele kalender zet.

“Een evenement met uitstraling, een evenement dat uitstekend past bij Heerlen,” aldus Roemer.

Hij vervolgde met: “Dit alles zit Heerlen als gegoten want dat hoort bij ons, dat is ons DNA. Een DNA dat zo kenmerkend is voor de energieke herboren culturele stad Heerlen. Een levendige en bloeiende stad met durf. Een stad die een unieke sfeer heeft laten ontstaan, van moderne architectuur, bijvoorbeeld het iconische maankwartier, en vele culturele evenementen, tot kunst in openbare ruimtes toe.”

Broedplaats creatieve industrie. “Ik heb ervaren dat Heerlen zichzelf heeft “heruitgevonden” en ruimte heeft voor culturele vernieuwing, zelfs een geheel eigen en herkenbare urban culture heeft laten ontstaan en groeien. Maar ook een broedplaats is van creatieve industrie waar andere steden hun vingers aan aflikken. En dan niet te vergeten een stad voor beeldende kunst, theater, dans, muziek. Dit alles is zo kenmerkend voor onze stad,” zo vatte Roemer het samen.

Hij noemde in dit verband ook het feit dat velen van buiten Heerlen, vanuit bijvoorbeeld Aken en omgeving of de andere kant richting België, graag naar Heerlen komen om zich te goed te doen aan de culturele uitspattingen van deze voormalige mijnstad.

Roemer: “Kijk eens naar Cultura Nova, het meest extravagante en avantgardistisch theater festival van Nederland, of IBE het international Breakdance Event, een internationaal vermaard Hiphop en Urban Dans Festival waarvoor hele volksstammen jeugd naar Heerlen komen.”

Uitbreiding RWTH naar Heerlen

Brugemeester Roemer eindigde met aan te geven dat Heerlen een stad is die de samenwerking met haar internationale buren hoog in het vaandel heeft staan, zeker op cultureel gebied. “En daarvoor zijn bijvoorbeeld goede verbindingen essentieel. We hopen dan ook dat spoedig de intercity niet meer stopt in Heerlen aan de grens van ons land, maar doorrijdt naar Aken. Maar ik kijk in dat verband ook nog even naar de uitbreiding van de RWTH, een van de grootste technische universiteiten van Europa, naar Heerlen. Niet alleen een ongelofelijke impuls voor de stad, maar ook belangrijk nieuws voor Nederland,” aldus Roemer.

Foto en Tekst Gemeente Heerlen

Geef een reactie