Winnaars ideeënwedstrijd bekend – UIT JE DAK  – THE HEERLEN ROOFTOP PROJECT

 Tentoonstelling 21 april tot en met 23 augustus 2020

Culturele instelling SCHUNCK in Heerlen start onder de titel Uit je dak het eerste project uit een reeks van drie die allen onder één noemer gevat worden: The Heerlen Rooftop Project.

In het museum van SCHUNCK worden vanaf 21 april de 53 ontwerpen getoond, voortkomend uit een internationale ideeënprijsvraag die SCHUNCK in 2019 voor professionals heeft uitgezet. Uit elf landen werden projecten ingediend waarvan een internationale jury in januari 2020 drie projecten als winnaars geselecteerd heeft.

SCHUNCK zet met The Heerlen Rooftop Project  – samen met stakeholders in de regio, experts en de lokale gemeenschap, jong en oud – een beweging op gang om daken in de stad duurzaam en klimaat-georiënteerd in te richten, te vergroenen en in gebruik te nemen. Het grijze dakenlandschap in Heerlen centrum, biedt een ontzettend groot en onbenut potentieel om het urgente thema ‘klimaat’ duurzaam voor de toekomst aan te pakken.

Na Uit je dak, dat een bewustwording van de mogelijkheden op gang wil brengen, volgt in 2022 het 1e Rooftop festival, genaamd Op je dak , ter verdere stimulering. In het vervolg zullen regelmatig Rooftop festivals plaatsvinden, onder het motto Pak je dak, die geleidelijk moeten bijdragen aan een duurzame verandering van het dakenlandschap.

Drie winnende ontwerpen (Ieder €10.000,-)

(in willekeurige volgorde)

  1. Less Building, More PeopleA festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)

  1. World of Wonder  door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)

    3. Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Jury van de internationale ideeënprijsvraag
De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann. Zij werden gesteund door een zakelijke jury (zonder stemrecht) bestaand uit: Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

> Juryrapport EN / toelichting projecten NL

In aanvulling op de tentoonstelling (kaartverkoop gaat binnenkort van start), is het dak van parkeergarage De Putgraaf – met een prachtig uitzicht over de stad – tijdelijk (van half april tot en met eind september ongeveer) als een experimentele proeftuin ingericht. Hier zullen regelmatig activiteiten plaatsvinden voor publiek, deskundigen en scholen. Het dak is buiten deze activiteiten niet vrij toegankelijk!

Samenwerkingspartners en sponsoren
The Heerlen Rooftop Project wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Heerlen, provincie Limburg, IBA Parkstad, Q-park, VOC vastgoed, Brasserie Mijn Streek, pandeigenaren , Bernardinuscollege, CITAVERDEcollege, Basisschool Wonderwijs

Meer informatie over programma en activiteiten via schunck.nl. In ieder geval al bekend:
– vrijdag 5 juni, Rooftop symposium
– zondag 21 juni, Dag van de Architectuur 2020

Bongerd 18, 6411 JM Heerlen – +31 (0) 45 577 22 00

Foto’s Schunck

Geef een reactie