Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze Boa’s..

Boa Michel draait overuren met het handhaven op allerlei maatregelen die worden getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo maakte hij in het paasweekend een ronde langs alle verkeersafzettingen in gemeente Simpelveld om dagtoeristen in het Heuvelland te weren. Michel: “We hadden doorrijders, mensen die weigerden om zich te legitimeren, en samenscholing in auto’s. Want ook daar hebben we op gecontroleerd. Je mag niet met 3 of meer mensen in de auto zitten als je niet uit één huishouden bestaat. We hebben helaas hier en daar boetes uit moeten schrijven. Dat is vervelend maar nog vervelender is dat mensen die gewoon hun werk doen de dupe worden van het kribbige humeur van anderen: ‘En dan gaat ‘zo’n verkeersregelaar’ bepalen of ik door mag of niet’. Die verkeersregelaars moeten het dan ontgelden. Terwijl wij het allemaal doen voor onze inwoners. Voor u, beste lezer! Gelukkig zijn het incidenten. De meeste mensen volgen de aanwijzingen keurig op.”

Veiligheid voorop
De Boa’s handhaven ook op samenscholen op straat. Er worden hoge boetes van 390 euro per persoon uitgeschreven. “Als we ergens jeugd zien staan vanaf 3 personen of meer, dan stopt het niet meer bij een waarschuwing. Je kunt je voorstellen dat ons dat niet in dank wordt afgenomen. Gelukkig hebben we hulp van onze collega’s uit Heerlen en Voerendaal of de politie. Daar ben ik heel dankbaar voor. Want ook onze eigen veiligheid staat voorop.”

Op de parkeerplaats bij uitzichtpunt de Huls is het nu heel rustig. Maar het probleem van samenscholende jongeren verplaats zich. Michel: “De politie heeft er continu aandacht voor. Het terrein bij ZLSM is inmiddels ook afgesloten. Maar het is een kat en muis spel. De jongeren vinden steeds weer een nieuwe plek om te ‘chillen’. Overigens zijn het bijna altijd meerderjarigen. Dus de invloed van hun ouders om de jongeren thuis te houden, zal beperkt zijn.”

Met respect
De meeste reacties op de aanwezigheid van de Boa’s op straat is positief. Michel gaat steeds alle ondernemers langs. Dat wordt heel erg gewaardeerd want ook in de winkels beginnen bezoekers zich steeds meer op te winden. Opmerkingen zijn meestal niet gericht aan het personeel maar aan andere bezoekers die niet op afstand blijven. Michel merkt dat de mensen onder voortdurende spanning staan in deze situatie.

Het is moeilijk, dat begrijpt de Boa. “Als je naar buiten gaat, vraag je dan af, moet ik écht wel weg? Ben ik veilig voor mezelf en anderen? Ga je een frisse neus halen, boodschappen doen of moet je werken, houd dan ALTIJD anderhalve meter afstand. Daar mag je een ander gerust op aanspreken. Doe het respectvol en hou in gedachten dat gezondheid een zaak is van ons allemaal.”

Geef een reactie