Hoofdmenu

Jongeren met andere mogelijkheden in coronatijd

 

Onze nieuwe jongerenredacteur Job Claessens heeft een eigen artikel geschreven, waarin hij zichzelf voorstelt en ons daarmee kennis laat maken met hoe hij als ‘jongere met ander mogelijkheden’ in het leven staat.

 

Hallo ik ben Job Claessens en ik ben 19 jaar.. Ik heb cerebrale parese: dit houdt in dat ik niet kan lopen en spastisch ben in armen en benen.  Ook kan ik mijn linkerhand niet goed bewegen, daarom doe ik alles met rechts.

Ik zit in een elektrische rolstoel en woon nog thuis samen met mijn ouders, mijn broertje Rafael van acht en onze hond Noah. Thuis heb ik een aanbouw met slaapkamer, badkamer, keukentje en halletje. Normaal heb ik 4 buddy’s, maar die mogen sinds de corona uitbraak niet meer komen. Erg jammer, want deze mensen helpen mij te verzorgen of ondernemen leuke activiteiten. Daarom komt alle zorg van mij nu bij mijn ouders te liggen. Dit vind ik best lastig. Ook vind ik het vervelend dat we nergens heen kunnen op dit moment.

Motiverende activiteiten. Ik haal heel veel motivatie uit sport en dan voetbal in het bijzonder. Voor de lockdown ging ik naar bijna elke thuiswedstrijd van mijn favoriete amateurclub RKSV Groene ster in Heerlerheide en soms ging ik ook af en toe naar Roda.

Foto uit privé Album van Job Claessens

Ik heb afgelopen schooljaar mijn VMBO-TL diploma gehaald en nu ga Ik waarschijnlijk volgend jaar nog geschiedenis op de HAVO doen. Ook werk ik mee aan verschillende projecten op Zuyd hogeschool. Dit vind ik heel leuk om te doen.

Fysiek gemis Het allermoeilijkste van deze tijd vind ik dat ik geen fysíek contact met mijn oma’s en opa kan hebben: ik zou ze juist in deze tijd kapot willen knuffelen!

Ik doe verschillende dingen om de dag door te komen: zo kijk ik veel tv, app ik met mijn buddy’s en lees het nieuws. Ik denk dat de intelligente lockdown wel een goede methode is om het virus in te dammen, al vind ik wel dat we weer langzaam terug moeten naar het oude leven.

Foto uit privé Album van Job Claessens

 

Aandacht voor. Ik zou willen dat er deze periode wat meer aandacht komt voor mensen met een beperking. Hoe beleven zij deze tijd? Als deze rottige tijd voorbij is, wil ik mijn normale leven weer zo goed mogelijk oppakken. Weer naar voetballen gaan en afspreken met familie/ vrienden.

 

Tekst en Foto’s uit privé Album van Job Claessens en Tom de Cock