LA CORDILLERA DE LOS SUEÑOS is te zien in het Filmhuis de Spiegel

Chili, 2019 / 84 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Patricio Guzmán

RECENSIES

★★★★☆ Trouw – “Een prachtig bewijs van Guzmáns scherpe observatievermogen en denken. Een monument voor de pijn van de Chileens geschiedenis.”

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt maar liefst 80% – en daarmee de ruggengraat – van het land. Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Inmiddels is de dictatuur overwonnen, maar het economische beleid dat eraan ten grondslag lag heeft het land nog steeds in haar greep.

Na Nostalgia de la Luz (2010) en El Botón de Nácar (2015), waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán nu naar het verleden en heden van het land in de bergen en Santiago in dit laatste deel van een trilogie. Adembenemende panorama’s van de besneeuwde bergen worden afgewisseld met nooit eerder vertoonde beelden van de opstand terwijl Guzmán op persoonlijke wijze reflecteert in voice-over. Ook interviewt hij kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven?

La Cordillera de los Sueños won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival en behoorde tot de Officiële Selectie op het IDFA, waar Patricio Guzmán als hoofdgast werd onthaald.

 

Film  inleiden Door Wim van Kempen

La Cordillera de los Sueños van de Chileense meesterfilmer Patricio Guzmán wordt ingeleid door Wim van Kempen. Wim woonde en werkte van 1968 – 1973 in een volkswijk van Santiago in het prachtige Andesland Chili. Hij leerde er sociaal en politiek actief te worden, een erfenis tot vandaag. Ook na terugkeer in Nederland en gehuwd met een Chileense bleef hij dagelijks betrokken bij het land, m.n. vanaf 11 september 1973, de datum dat het leger met ondersteuning vanuit de VS ook in Chili een militaire dictatuur invoerde. De betrokkenheid en solidariteit bij slachtoffers en (later) de vluchtelingen uit het land was in Nederland bijzonder groot. Zo ontstonden nog meer solidariteitscomités, waarvan ook Wim jarenlang lid was, zoals de Werkgroep Latijns Amerika Heerlen, die meerdere keren filmcyclussen organiseerde in samenwerking met Filmhuis De Spiegel. Een andere activiteit was de ondersteuning van het solidariteitswerk van de ABVA/KABO met gevangen vakbondscollega’s in Chili. Samen met een groep van 25 ‘solidaire’ Nederlanders werd hij september 2013 door teruggekeerde Chilenen uitgenodigd voor een speciaal herdenkingsprogramma van 40 jaar staatsgreep.

 

Calle Londres chili

 

Filmhuis De Spiegel
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen
T 045 – 511 81 78
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie