Taal helpt bij het vinden van een baan

Taal is belangrijk. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat we mee kunnen doen in de maatschappij. Helaas wonen in Kerkrade nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd en kunnen zich niet goed redden in een maatschappij waarin taal zo belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat we hier met zijn allen iets aan doen.

Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven heeft dit grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Want taal kom je overal tegen, bijvoorbeeld als je een baan zoekt. Mensen die goed kunnen lezen en schrijven vinden en houden gemakkelijker (nieuw) werk.
Gemakkelijker een (nieuwe) baan vinden of promotie maken. Taal helpt je bij het vinden van (nieuw) werk. Het is bijvoorbeeld makkelijker om vacatures te zoeken en om sollicitatiebrieven te schrijven. Als je een vacature goed kunt lezen, weet je ook eerder of de baan bij je past. Een sollicitatiebrief kunnen schrijven is natuurlijk belangrijk om te vertellen waarom jij juist de persoon bent die het bedrijf zoekt.

Taal helpt je ook om bij te blijven of zelfs beter te worden in je werk. Goed kunnen lezen en schrijven is namelijk belangrijk als je voor je werk nieuwe dingen moet leren,  bijvoorbeeld als je andere taken krijgt of als je promotie wilt maken.

Voor werkgevers is het ook belangrijk dat hun medewerkers goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Ze zijn dan namelijk productiever, zelfstandiger en maken minder fouten. Ook melden zij zich minder vaak ziek. Het is dus bij het zoeken van werk een groot pluspunt wanneer je een goede taal- en rekenbasis hebt, ook al werk je vooral met je handen.

Mensen die goed kunnen lezen en schrijven hebben meer kansen op de arbeidsmarkt. Daarom is het heel belangrijk om hulp te zoeken wanneer je lezen en schrijven moeilijk vindt, of hulp te bieden wanneer je merkt dat iemand in je omgeving moeite heeft met taal.

Hoe kun je helpen? Merk je in je omgeving dat iemand vaak smoesjes gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw hulp en steun goed kan gebruiken. Ga het gesprek met deze persoon aan, vertel dat hij of zij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren.

Moedig hem of haar aan om hulp te zoeken, in Kerkrade zijn genoeg plekken zijn waar iedereen welkom is voor hulp om beter te leren lezen en schrijven.

Meer informatie is te vinden op de webpagina ‘Aanpak Laaggeletterdheid’.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie