Gemeente Beekdalen informatieboord onthuld

Waar vroeger Kasteel Etzenrade stond, vindt u nu een prachtig gebied waar geschiedenis, archeologie, natuur en landschap, water, educatie en recreatie op een bijzondere wijze bijeen zijn gebracht.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 24 juli, is dit gebied officieel geopend voor bezoekers. Ook werd een nieuw informatiebord onthuld, door partijen die deze gebiedsontwikkeling mede mogelijk hebben gemaakt:

• wethouder Jeannette Quadvlieg, gemeente Beekdaelen
• gedeputeerde Ruud Burlet, Provincie Limburg
• Josette van Wersch, Waterschap Limburg
• kunstenaar Sjra Schoffelen

Op het informatiebord leest u over de geschiedenis van het zgn. mottekasteel Etzenrade en de archeologische vondsten die er zijn gedaan. Ook toont het bord een fraaie reconstructietekening van Miko Kriek. Deze laat zien hoe het kasteel en de directe omgeving er destijds uit heeft gezien.

Van het kasteel is helaas weinig over, maar de grachten waren via archeologisch onderzoek goed te reconstrueren. Ze zijn in 2019 uitgegraven en worden nu ingezet als waterbuffer.
De grachten omsluiten twee eilanden. Op het achterste eiland bevindt zich een archeologietuin. Het ervoor gelegen eiland is de historische plek van het verwoeste kasteel. Hier staat nu een cortenstalen poort, die het Etzenrader Huisken en het kleine eiland verbindt met de archeologietuin. De poort is een van de grootste werken van Sjra Schoffelen, beeldhouwer en bewoner van het Etzenrader Huisken.

Dit prachtige gebied is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het terrein is toegankelijk via halfverharde paden vanaf de parkeerplaatsen aan de Kneijkuilerweg in het zuiden en de Bredestraat in het oosten.

Foto Gemeente Beekdalen

Geef een reactie