Op dinsdag 15 september verzorgt Hub Vergoossen voor IVN Kerkrade een lezing over het houden van pijlgifkikkers. Hub heeft jarenlang allerlei soorten gifkikkers in terraria gehouden. Zijn lezing is getiteld “Juweeltjes uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en Madagascar”.

 

De meeste pijlgifkikkers komen uit Zuid-Amerika. In de jaren “70 waren ze bekend onder de naam Dentrobatide, maar sinds 2006 zijn ze opgedeeld in 18 nieuwe groepen. De bekendste soorten zijn Dentrobatus auratus, Dentrobatus leucomelas, Dentrobatus tinctorius, de klompvoetkikkers, de Atelopes-soorten en Oophaga-soorten, zoals Oophaga pumillio, Oophaga granulifera en Oophaga histrionicus. Maar de grootste groep zijn de Ranitomeya, deze kikkers zijn 15-22mm groot.

Vroeger vielen deze onder Dentrobatus gallandio. Van de Dentrobatus-soorten is bekend dat er Indianenstammen zijn die voor hun blaaspijpen gifpijltjes gebruiken die verkregen worden door de kikkers boven een vuurtje te houden en het gif, batrachotoxine genaamd, gebruiken voor de jacht. Het eiland Madagascar heeft een eigen flora en fauna die alleen maar op het eiland voorkomt en nergens anders op de wereld. In de jaren 70was hier maar een kikkertje bekent; Mantella aurantiaca, ook Gouden mantella genaamd.

Deze was groot als een dubbeltje. Nu zijn er al meer dan 20 soorten bekend; ook bij de daggekko’s is het aantal van 7 soorten naar meer als 20 soorten gestegen. Al met al zijn het prachtige gekleurde dieren die in een paludarium met een mooie beplanting goed samen te houden zijn met diverse pijlgifkikkertjes.

Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade. Ivm de Corona-maatregelen wordt u verzocht zich aan te melden voor deze lezing via ivn.kerkrade@gmail.com, aangezien in de ruimte een maximaal aantal personen toegelaten is i.v.m. het aanhouden van de 1,5 m afstandsregel.

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie