Hoofdmenu

Kleindochter Zorba Huisman geeft een openhartig beeldvan Aad de Haas als vader, in de film:‘Brieven aan de hemel’

Aan de hand van videoportretten van haar moeder, ooms en tantes schetst Huisman in ‘Brieven aan de hemel’ een beeld van de man die meer was dan de gewaardeerde, bediscussieerde, geëngageerde en eigenwijze kunstenaar die op kasteel Strijthagen woonde. De openhartige en indringende film gaat op 22 september in première bij SCHUNCK en is vanaf 22 september te zien in de tentoonstelling Tegendraads | Aad de Haas – 100 jaar én op L1.

Voor het eerst wordt er over hem gesproken als vader: over de herinneringen, de overeenkomsten, de tegenstellingen en de momenten met hun vader die zijn kinderen vormden tot wie ze nu zijn.

Fragment Deborah de Haas in Brieven aan de Hemel:
“Er is al zoveel over jouw opa gezegd, er is zoveel over hem geschreven, gedaan en gezegd maar er is nog nooit iets over hem als vader gezegd. Dat deed hij zelf trouwens ook nooit. […] Man, vrouw, zeven kinderen, een groot kasteel midden in het bos. Prachtig. Het begin van een sprookje. Maar dat heeft natuurlijk toch een keerzijde.”.

Zorba Huisman tijdens het filmen van ‘Brieven aan de hemel’

Regisseur Zorba Huisman is de kleindochter van Aad de Haas. Zelf heeft ze haar opa nooit gekend, ze kent hem uit de verhalen van haar ouders, van zijn kunstwerken en van de dingen die over hem in de loop der jaren geschreven zijn. Zij maakte het videoportret Brieven aan de Hemel in het kader van het jubileumjaar Aad de Haas – 100 jaar in opdracht van SCHUNCK en in co-productie met L1.

Première
Vanaf 22 september, 11:00 uur is de film doorlopend te zien in de tentoonstelling Tegendraads | Aad de Haas – 100 jaar. Op dezelfde dag  zendt regionale televisiezender L1 de tv-première uit om 19:00 en om 21:00 uur

Aad de Haas – 100 jaar
Brieven aan de hemel is onderdeel van het project Aad de Haas – 100 jaar. Een samenwerkingsverband tussen SCHUNCK Museum in Heerlen, het Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam ter ere van het 100 jarige jubileum van de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots: Aad de Haas. Meer informatie over dit jubileumjaar vindt u op schunck.nl/aadehaas-100jaar

Cover foto Zorba Huisman in Kasteel Strijdhagen, /Foto: Dani Silvia

 « (Vorig nieuwsbericht)