Topatleten Maya Kingma en Per van Vlerken op startlijst  

 

 

 

Ongeveer 40 profs staan volgend weekend in Maastricht aan de start van de IRONMAN 5150 wedstrijd op zondag 27 september. Een olympische afstandstriatlon met 1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Bij de mannen zijn alle ogen gericht op de Duitser Per van Vlerken, de winnaar van vorig jaar. Favoriet bij de vrouwen is Maya Kingma.

 

Maya Kingma.Wie de topfavoriet is mag duidelijk zijn: Maya Kingma. De vrouw die zondag bij de World Cup triatlon in Tsjechië opnieuw haar goede vorm toonde. De in Maastricht woonachtige triatlete werd knap derde. In Maastricht stapt de gedoodverfde kandidaat voor de titel voor het eerst op een tijdritfiets.

Naast Kingma staan bij de vrouwen ook Diede Diederiks, Sophie van der Most en Anna Witteveen als prof aan de start. Ook Sarissa de Vries staat als kanshebber aan de start. De Vries uit Maastricht eindigde als eens op het podium in de tijd dat de IRONMAN lange afstand nog werd georganiseerd in de Limburgse hoofdstad. Dat was tijdens de eerste editie in 2015.

 

Per van Vlerken.Ook dit jaar is Per van Vlerken weer vooraf de te kloppen man. Vorig jaar maakte de Duitser Per van Vlerken zijn favorietenrol ook al waar. De naam Van Vlerken is inmiddels een bekende naam in Maastricht. Per van Vlerken zijn echtgenote Yvonne van Vlerken kwam ook meer dan eens in actie en kwam twee keer als eerste over de finishlijn. In 2015 was zij de snelste vrouw tijdens de eerste editie van IRONMAN en in 2019 op de olympische afstand.

Het profveld bij de mannen wordt verder onder andere aangevuld met Yorben Verboven, Diederik Scheltinga, Till Schramm uit Duitsland, Maastrichtenaar Robert de Korte, Cornelis Scheltinga, Joep Staps en Milan Brons.

Wedstrijddirecteur Rob Frambach: “Triatleten snakken naar een race en hun geduld is flink op de proef gesteld. Er hebben zich meer profs aangemeld dan anders. Ongeveer 25 mannen en ruim vijftien vrouwen.” Frambach verwacht ook een selectieve wedstrijd. “Het fietsparcours van vorig jaar hebben we flink aangepast en verbeterd. Het parcours voert over snelle wegen in de gemeente Eijsden-Margraten. Scherprechter dit jaar is de Mescherberg. Een gat dichten na deze berg gaat lastig worden. Het loopparcours van één ronde, voert langs de Maas richting Eijsden en is snel en vlak. Het parcours is op het lijf geschreven van atleten die sterk zijn op de fiets en solisten, omdat er weinig overzicht zal zijn van het wedstrijdverloop.”

Naast de profatleten staan ook ruim 800 amateurs in verschillende leeftijdscategorieën aan de start verdeeld over twee wedstrijden.

IRONMAN Multisport Festival.Op het programma van het zogenoemde IRONMAN Multisport Festival in Maastricht-Limburg staan triatlons met twee verschillende afstanden. Naast de IRONMAN 5i50 op zondag staat ook een sprintafstand, de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen op zaterdagmiddag op het programma.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

Geef een reactie