Hoofdmenu

Installatie Roel Wever

 

Door Olivier Hardin

Na 2.5 jaar is het eindelijk zover, de gemeente Heerlen krijgt een nieuwe burgemeester. De huidige burgemeester Emile Roemer zal vandaag zijn stokje moeten gaan overdragen. Op 24 juni is besloten dat Roel Wever de nieuwe burgemeester van Heerlen zal worden. De 58-jarige Amsterdammer is sinds 2018 lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer en geen onbekende. Hij heeft eerder gewerkt voor Parkstad Limburg en voor de gemeente Kerkrade. In 2018 werd hij door de commissie voorgedragen als eerste kandidaat maar de tweede kandidaat Paul Depla werd uiteindelijk gekozen. Dit jaar brachten de scherven geluk.

 

De benoeming vind zich dit jaar plaats in het prachtige Brightlands te Heerlen. Dit jaar zal het wel anders gaan, er worden geen handen geschud maar ellebogen en knokkels aangetikt. In de ruime zaal zitten de raadsleden, wethouders, pers, overige genodigden en de heer Wever met zijn familie allemaal op anderhalve meter afstand. De procedure bestaat uit acht agendapunten met natuurlijk als hoogtepunt de installatie en de toespraak van de burgemeester. Ondanks de ongewone situatie worden er grappen gemaakt, wordt er veel gelachen en verloopt de installatie goed.

Als de voorzitter van de raad Ron Meyer zijn toespraak afsluit is Roel Wever aan de beurt. 36 jaar geleden kwam ik tijdens een fietsvakantie voor de eerste keer in Heerlen, verteld hij aan het begin van zijn toespraak. Dat ik nu burgemeester mag zijn maakt mij dankbaar en trots. Toen ik hier in 1995 naartoe verhuisde was Heerlen niets en dacht ik dat Heerlen niets zal worden. Toch is Heerlen in de afgelopen jaren positief veranderd naar een stad die bruist en leeft. Ik wil Heerlen veranderen en mijn steentje bijdragen aan deze mooie stad. De jeugd, die moet centraal staan, de jeugd die zorgt voor verandering. Heerlen wordt uniek! Dames en heren, ik heb er zin in, laten we er iets moois van gaan maken! Dhr. Wever sluit zijn toespraak af met een lach en tevreden blik naar de genodigden.

[ o ] luclodder fotografie