Amstel Gold Race en Amstel Gold Race Ladies Edition 2020 geannuleerd

De Amstel Gold Race en Amstel Gold Race Ladies Edition worden op 10 oktober niet verreden. De drie betrokken gemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul) en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben geconcludeerd dat dit niet haalbaar is binnen de kaders van de nieuw aangekondigde landelijke maatregelen, waarbij geldt dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

 

“De afgelopen maanden waren zeer intensief. De COVID-19 pandemie maakt de organisatie van de Amstel Gold Race zeer complex. We hebben lang gewerkt aan een Coronaproof Amstel Gold Race waarbij we het parcours intact konden houden. De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat een parcours door Zuid-Limburg, met doorkomsten in tien gemeenten, onhaalbaar was. Om die reden hebben we zorgvuldig gewerkt aan een nieuw plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer. Het parcours en het gebied rondom het parcours zouden hermetisch afgesloten worden voor publiek om drukte te voorkomen en 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Maandag waren we helemaal voorbereid om dit wereldkundig te maken, maar de nieuwe maatregelen die later die avond door het kabinet aangekondigd werden, zorgden ervoor dat de plannen opnieuw herzien moesten worden. Met de voorwaarde “géén publiek” werd sprake van een schier onmogelijke opdracht. Vanaf dinsdagochtend hebben wij overlegd met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio en de gemeenten. In hun uiteindelijke afweging hebben de burgemeesters de onmogelijkheid van de garantie van géén publiek vastgesteld. Natuurlijk kunnen we niet anders dan deze afweging respecteren, hoe erg we daar ook van balen. Het weerhoudt ons er natuurlijk niet van om volgend jaar terug te keren met een fantastische koers”, aldus Leo van Vliet, koersdirecteur Amstel Gold Race.

Jan Schrijen, burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul reageert namens de drie betrokken gemeenten: “Tot afgelopen maandag waren we er voor 95% van overtuigd dat de Amstel Gold Race met een afgesloten parcours zou kunnen doorgaan. Door de nieuwe maatregel kunnen sportevenementen alleen nog maar zonder publiek plaatsvinden. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio zijn tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is de Amstel Gold Race, ook op een afgesloten parcours, zonder toeschouwers te organiseren. Inwoners en vakantiegangers die verblijven in het gebied kan namelijk niet de toegang ontzegd worden. En dat betekent dat er geen garantie is dat het parcours publiekvrij zal zijn. Het is ontzettend zuur voor de organisatie, die samen met de gemeenten en de Veiligheidsregio er alles aan gedaan heeft om de Amstel Gold Race op een veilige manier door te laten gaan.”

 

Foto Amstel Gold Race Ladies Edition

Geef een reactie