Hoofdmenu

GGD Zuid Limburg bouwt XL-testlocatie

Verdubbeling testcapaciteit corona in Zuid-Limburg.

Gisteren heeft gestart de GGD Zuid Limburg met de realisatie van een XL-testlocatie in Maastricht. Deze testlocatie zal ruimte bieden aan 14 teststraten en komt op het parkeerterrein van het MECC in Maastricht. Met deze XL-testlocatie realiseert de GGD, samen met het Maastricht UMC+, het MECC Maastricht en de gemeente Maastricht, meer dan een verdubbeling van de testmogelijkheid in Zuid-Limburg. Deze XL-teststraat is een aanvulling op de bestaande GGD-teststraten in Limburg en gaat naar verwachting open op 15 december.

Verdubbeling testcapaciteit in Zuid-Limburg. De XL-teststraat komt op één van de parkeerterreinen (P6 aan de Paul-Henri Spaaklaan) van MECC Maastricht. Hier worden zowel PCR-testen als sneltesten afgenomen. ‘Opnieuw een megaoperatie waar we als GGD de schouders onder zetten’, zegt Christian Hoebe, hoogleraar en als hoofd Infectieziektebestrijding verbonden aan de GGD Zuid Limburg. ‘Op dit moment zijn er al 2750 PCR-testen per dag beschikbaar op onze huidige drie testlocaties: Urmond, Maastricht en Landgraaf, met elk 4 teststraten. De XL teststraat is extra en gaat tot 3600 testen per dag bieden. Hiermee wordt de testcapaciteit in Zuid-Limburg dus ruim verdubbeld en zijn we klaar voor de verwachte stijging van de testvraag in de winter.’

Op dit moment worden op de drie huidige testlocaties tussen de 1200-1400 testen per dag verricht. De verwachting is dat deze aantallen richting de winter flink zullen stijgen. Per 15 december 2020 wordt gestart met 900 extra testen en dit kan dan verder worden opgeschaald.

XL-teststraat met sneltesten . Deze XL-teststraat is onderdeel van de 19 nieuwe XL voorzieningen die de ministeries van VWS en Defensie, samen met GGD GHOR Nederland en VNO-NCW wil realiseren. Naast het afnemen van de reguliere PCR-test zal deze XL-testlocatie ook sneltesten gaan afnemen. De snelheid hierbij zit ‘m in de logistiek rondom het testen. Daarom worden op deze locatie ook vier laboratoria gerealiseerd in samenwerking met het microbiologisch laboratorium van het Maastricht UMC+.

Met het realiseren van een XL-teststraat in Maastricht wordt de landelijke doelstelling dat 99% van de bevolking binnen 60 minuten bij een sneltestlocatie kan zijn gerealiseerd. De testen op de XL-locatie zijn gratis beschikbaar voor alle Limburgers.

Mensen met klachten kunnen volgens de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202.  Mensen ontvangen de uitslag digitaal of, wanneer men niet over een DigiD beschikt, telefonisch.

Keuze voor MECC Maastricht . Het parkeerterrein van MECC Maastricht is als locatie gekozen op basis van goede bereikbaarheid, goede logistieke mogelijkheden en het adequaat kunnen organiseren van verkeersstromen. Daarnaast speelt ook de nabijheid van het laboratorium en de mogelijkheid van inzet van medisch studenten een belangrijke rol. Bovendien is het betreffende parkeerterrein van MECC Maastricht beschikbaar tot de zomer 2021. Op parkeerdek P6 zal een semipermanente hal worden gerealiseerd.

Rob van de Wiel – directeur MECC Maastricht: ‘We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan terugdringen van corona. Met de komst van een XL-teststraat bij MECC Maastricht en door meer te testen zullen de cijfers sneller dalen, de druk op de zorg verminderen en hopen we langzaamaan terug te gaan naar een normale wereld boordevol evenementen. Iets waar wij nadrukkelijk naar uitkijken.’

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 « (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »