Ambtsketen kinderburgemeester in de maak

Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat Kerkrade een kinderraad en een kinderburgemeester krijgt. In dit initiatief werkt de gemeente nauw samen met onderwijsstichting MOVARE en Stichting Kinderopvang Parkstad.  Deze maand hebben er workshops plaatsgevonden bij VAZOM (Vrije Academie Zuid Oostelijke Mijnstreek) waar leerlingen van diverse basisscholen van Kerkrade creatief hebben meegewerkt aan de ambtsketen voor de kinderburgemeester. Ook Burgemeester Dassen was hier op 25 november bij aanwezig.

Met het oprichten van deze kinderraad wil de gemeente kinderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met  politiek en democratie. “Wij hechten als gemeente bijzonder veel waarde aan een jeugdig perspectief. Deze manier van meepraten, meedenken, zelf een mening vormen en hierover samen tot een beslissing komen vormt kinderen en maakt ze vertrouwd met onze democratie,” aldus wethouder Jo Schlangen ( Onderwijs en Jeugd)

Burgemeester Dassen-Housen: “De kinderraad zal worden betrokken bij vraagstukken die hout snijden voor deze doelgroep. Ook zal de nieuwe kinderburgemeester bij diverse officiële gelegenheden gaan aanschuiven als mijn rechterhand.“

Ambtsketen. Net als burgemeester Dassen-Housen, krijgt de kinderburgemeester een echte ambtsketen.

Niet voor niets zal de ambtsketting bestaan uit 13 schakels van hout. Een schakel voor elk van de 12 scholen en een schakel die Kinderopvang Parkstad vertegenwoordigd. Dit hout staat symbool voor de basis van iets dat nog in ontwikkeling is. De houten schakels zullen met elkaar verbonden worden door middel van een krachtigere drager, metaal. Tussen alle scholen staat het wapen van de gemeente Kerkrade, gemaakt van edelmetaal.

Kunstdocente Ghislaine Ortmans zal de uiteindelijke ambtsketen maken.

Installatie.De vorming van de kinderraad is inmiddels in volle gang. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de kinderraad en kinderburgemeester begin volgend jaar officieel worden geïnstalleerd.

 

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie