Gratis stoffen mondkapjes voor mensen met een laag inkomen

De gemeente Brunssum stelt stoffen mondkapjes beschikbaar voor inwoners met een smalle beurs. De mondkapjes kunnen worden aangevraagd bij de gemeente en worden dan per post toegestuurd. Per persoon (vanaf 13 jaar) kunnen twee gratis mondkapjes worden aangevraagd.

 

Op 1 december 2020 gaat een landelijke mondkapjesplicht gelden voor alle publieke binnenruimtes.. Voor mensen met een laag inkomen kan de aanschaf van mondkapjes relatief duur uitpakken. Juist deze mensen wil de gemeente nu steunen. Door het gratis verstrekken van een setje herbruikbare mondkapjes wordt voorkomen dat mensen met een smalle beurs uit financiële overwegingen niet willen of kunnen voldoen aan de mondkapjesplicht, met extra risico’s voor hun eigen gezondheid en die van anderen.

De stoffen mondkapjes die de gemeente gratis uitdeelt, zijn tweelaags en van katoen (90%) en polyester (10%). Ze zijn alleen beschikbaar in een zwarte uitvoering, uitwasbaar en zonder opdruk.

Aanvragen. Mensen die een (bijstands)uitkering van de gemeente ontvangen, hebben de mondkapjes in de afgelopen dagen inmiddels per post toegestuurd gekregen. Zij hoeven dus niet apart aan te vragen. Alle overige mensen met een laag inkomen kunnen met de gemeente contact opnemen en de gratis mondkapjes aanvragen. Dat kan telefonisch via (045) 527 85 55, of via een e-formulier, www.brunssum.nl/gratismondkapjes.

Mondkapjes kunnen niet worden opgehaald bij de gemeente. Hiermee wil de gemeente extra verkeer naar en extra drukte in de gemeentewinkel voorkomen.

Bij de telefonische of digitale aanvraag wordt gevraagd naar de verzendgegevens (naam & adres) en naar het aantal personen in het huishouden van 13 jaar en ouder. De aanvrager ontvangt vervolgens binnen enkele dagen de mondkapjes. Per opgegeven persoon worden twéé herbruikbare stoffen mondkapjes toegestuurd.

ArchiefFoto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie