LAAT ONS NIET LANGER STILSTAAN, BEWEGEN IS GEZOND.

De KNVB heeft maandagochtend namens de 3.000 amateurvoetbalverenigingen in Nederland met circa duizend verschillende voetbalshirts het woord ‘STIL’ op het Malieveld in Den Haag gelegd. De voetbalbond vraagt hiermee aandacht van de overheid voor het amateurvoetbal dat vanwege de coronamaatregelen sinds 13 oktober stilligt.

“Ruim 600.000 volwassen amateurvoetballers staan stil. Zij zitten al maandenlang thuis terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid en weerstand. Een teamsport is een effectief middel in de strijd tegen maatschappelijke problemen zoals bewegingsarmoede, overgewicht en eenzaamheid. Veldvoetbal is veilig in de buitenlucht, maar dit mag slechts in groepjes van vier of eerder zelfs twee. Dat is voor een team nauwelijks te doen, laat staan week in week uit vol te houden. Jeugdteams mogen binnen de eigen vereniging trainingspotjes spelen maar raken dit na twee maanden ook wel beu. Dat blijft niet zonder gevolgen. Veel Nederlanders zijn vanwege de coronamaatregelen minder gaan sporten of hier zelfs helemaal mee gestopt, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB.

“Wij willen dat volwassenen weer als team kunnen trainen. Veilig in de buitenlucht, met onderling 1,5 meter afstand en de kantines en kleedkamers dan nog even dicht. Laat jeugd lokaal wedstrijden spelen, een zogenaamde ‘fietscompetitie’. Dat geeft ze weer een impuls om te blijven sporten terwijl de reisbewegingen minimaal blijven. We sluiten de ogen niet voor de coronacijfers maar laten we ook kijken naar wat nu al wél veilig kan. Deze mogelijkheden zijn er en staan al beschreven in ons ‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’. Dus laat ons niet langer onnodig stilzitten. Stilstand is achteruitgang, bewegen is gezond!”

3000 verenigingen

Nederland telt bijna 3.000 amateurvoetbalverenigingen. Elke gemeente heeft minimaal één voetbalclub waar de mensen samen sporten of als vrijwilliger samenwerken. Dit sportieve en sociale netwerk is uniek in de wereld maar loopt naarmate de huidige beperkingen langer blijven duren ook gevaar. De KNVB heeft in totaal 1,2 miljoen leden.

Bron en Foto KNVB

Geef een reactie