Jean Boelen, directeur van Theater aan het Vrijthof met pensioen .

Interim-directeur Jean Boelen van Theater aan het Vrijthof gaat per 1 februari 2021 met pensioen. Boelen is sinds september 2016 verbonden aan het theater in Maastricht en begeleidde in deze periode verschillende verbouwingsfases, werkte mee aan onderzoeken naar de verzelfstandiging van het theater, versterkte samenwerkingen binnen de Stedelijke Cultuurregio Zuid en zette de eerste stappen richting een nieuwe middenzaal in Maastricht. Vanaf 15 maart zal de nieuwe directeur Brigitte van Eck het stokje overnemen.

 

Inmiddels is Jean Boelen ruim 4,5 jaar als interim-directeur verbonden aan Theater aan het Vrijthof. In deze periode vierde het theater haar 25-jarig jubileum (met co-founder en oudburgemeester Philip Houben) en werden onder zijn leiding drie verbouwingsfases gerealiseerd: achter de schermen werden de kleedkamers en artiestenfoyer vernieuwd en de Papyruszaal werd verbouwd. Het uiterlijk en comfort van de zaal veranderden, maar belangrijker nog is dat de akoestiek in de zaal en op het podium én de toneeltechniek werden geoptimaliseerd. Bovendien werd geïnvesteerd in twee nieuwe Steinway-vleugels.

Landelijk werden stappen gezet in projecten als Theater Inclusief en werden relaties met de huisgezelschappen, de vakopleidingen en de BIS-gezelschappen versterkt. Het theater organiseerde in de periode onder Boelen verschillende grote projecten, zoals de vertoning van West Side Story met live muzikale begeleiding door philharmonie zuidnederland in de buitenlucht op het Vrijthof in Maastricht en ook het meest recente project, het M-theater, samen met MECC Maastricht. Tevens zette Boelen zich in voor een nauwere samenwerking met diverse partners in de Stedelijke Cultuurregio Zuid. Zo werden er met Toneelgroep Maastricht diverse coproducties gemaakt, zoals King Lear en samen met de Zuid-Limburgse theaters The Great Gatsby. Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding Limburg werd samen met Jazz Maastricht, de Provincie Limburg, de Zuid-Limburgse theaters en het Metropole Orkest de productie Songs of Freedom gecoproduceerd.

Foto en tekst Theater aan het Vrijthof

Geef een reactie