Toch meer jeugd lid van de bibliotheek en online muziekles beperkt daling cursisten

Corona zorgde in 2020 voor een flinke daling van het aantal bezoekers aan culturele instelling SCHUNCK in Heerlen. De bezoekersaantallen voor de SCHUNCK-vestigingen (Glaspaleis, Hoensbroek, Heerlerbaan, Heerlerheide) daalden met 47%. Het aantal activiteiten kende logischerwijs ook een daling, maar minder fors. Hoewel er nog veel onzekerheid blijft, is het voortbestaan van SCHUNCK niet in gevaar.

 

Algemeen Directeur Kor Bonnema: “SCHUNCK heeft net als veel andere culturele instellingen te maken gehad met de effecten van de coronamaatregelen. Het tot driemaal sluiten van onze vestigingen heeft een behoorlijke streep getrokken door onze activiteiten en het aantal bezoekers. Desondanks zijn er ook mooie, nieuwe initiatieven ontstaan zoals de afhaalbieb, online muziek- en dansonderwijs en digitale presentaties vanuit het museum. We blijven ondanks de geldende maatregelen optimistisch en kijken uit naar het moment dat we de deuren weer mogen openen.”


SCHUNCK Muziek en Dans zag het aantal inschrijvingen dalen met 10%. Door het overschakelen op online lessen is die daling beperkt gebleven. Het aantal deelnemers aan concerten en uitvoeringen, bijna 4.000 in 2020, betekende een daling van bijna 50% ten opzichte van 2019. Deze daling gaat tegen de trend in, en is direct te relateren aan de coronamaatregelen.

SCHUNCK Bibliotheek liet ondanks alle beperkingen een aantal groene cijfers zien. Het aantal jeugdleden steeg met 12% ten opzichte van 2019. Dat percentage zorgde ervoor dat in 2020  het totaal aantal leden steeg. Eind 2020 telde SCHUNCK Bibliotheek nagenoeg 10.000 bibliotheekleden. Ook de uitleen van media in de bibliotheek en op de scholen steeg, gemiddeld met 3%. Gedurende de periodes van sluiting werd de afhaalbieb geïntroduceerd, een alternatief dat door bibliotheekleden met enthousiasme werd ontvangen. Ruim 1.200 aanvragen van leden waren goed voor meer dan 5.000 uitleningen van boeken via de afhaalbieb. Ook de e-books uitleningen stegen met bijna 40% ten opzichte van vorig jaar.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie