Hoofdmenu

Neville van Zundert, assistent-trainer Sporting Heerlen Voetballoopbaan in de knop gebroken

 

 

Zijn voetbalcarrière in het seniorenvoetbal duurde maar kort. Als gevolg van niet meewerkende enkels werd zijn loopbaan als speler in de knop gebroken. Maar niet getreurd, na een korte break kwam Neville van Zundert terecht in het trainerswereldje, als assistent. Dat is hij nog steeds, 25 lentes jong pas, bij Sporting Heerlen, waar hij hoofdtrainer Jorrit Dacier ondersteunt. Voetballen is en blijft zijn hobbby.

 

 

De voetballer

Neville van Zundert begon als spelertje op 4-jarige leeftijd, bij Groene Ster in Heerlerheide. Daar doorliep hij nagenoeg de volledige jeugdopleiding. We laten hem zelf aan het woord: ,,Ik begon met voetballen toen ik 4 jaar was, bij RKSV Groene Ster. Daar heb ik gespeeld totdat ik naar de A-jeugd (tegenwoordig JO-19) zou gaan. Toen heb ik de overstap gemaakt naar Sporting Heerlen om daar in de A1 te spelen, bij trainer Rick Rinkens. Al snel mocht ik geregeld aansluiten bij de selectie van het eerste elftal, op dat moment uitkomend in de tweede klasse. Trainer in die tijd was Roger Knarren. Een jaar later sloot ik aan bij de selectie van één en twee. Pedro Ricksen was trainer van de hoofdmacht. In dat seizoen, de voetbaljaargang 2014-2015, promoveerden we via de nacompetitie onverwacht naar de eerste klasse, na een thriller in de  zeer spannende finalewedstrijd tegen Wilhelmina 08. Een jaar later volgde helaas weer degradatie. Ik bleef bij Sporting Heerlen, nu onder trainer Hans van Tussenbroek en Rick Rinkens. Dat werd mijn laatste seizoen op die plek. Vanwege blessures aan mijn enkels heb ik toen ervoor gekozen om nog een seizoen bij RKVV Voerendaal te voetballen op het eerste, waar Ramon Meessen hoofdtrainer was. Tenminste, dat was de bedoeling. Helaas heb ik nog vóór de eerste competitiewedstrijd moeten besluiten om er een punt achter te zetten. Blessures noopten me tot stoppen. Op niveau dan toch. In het begin heb ik er wel veel moeite mee gehad, omdat ik leefde voor het voetbal. Zo reed ik, in de periode bij Voerendaal, in de voorbereiding, toen ik twee weken op vakantie ging, drie keer per week op en neer terug naar Heerlen, enkeltje 250 km, alleen maar om te kunnen trainen. Het mocht niet baten.”

We vragen Neville, in het dagelijks leven hartfunctielaborant bij Zuyderland Medisch Centrum, om zichzelf eens als voetballer neer te zetten. Neville: ,,Ik denk dat ik mezelf kan omschrijven als een voetballer met inzicht en een redelijke basistechniek. Moest het zeker niet van mijn fysiek hebben. Vanaf de jeugd heb ik altijd op het middenveld gespeeld op 6 of 8, maar bij de senioren speelde ik ook wel eens rechtsback.”

 

Highlites

Eigenlijk is het al aangestipt. Eén van de hoogtepunten die Neville van Zundert meemaakte als speler, was de finalewedstrijd met Sporting Heerlen tegen Wilhelmina’08. Neville: ,,Een gebeurtenis om nooit meer te vergeten. Na 2-2 in reguliere speeltijd, werd het na verlenging 3-3. We wonnen na het nemen van strafschoppen (5-4). Een thriller dus. Het was in juni 2015, heerlijk weer, volop zon, zo’n 25 graden en met 1000 man publiek langs de kant. Heerlijk man! Die overwinning hebben we langer dan een week gevierd. Een ander hoogtepunt was natuurlijk toen ik als jeugdspeler voor het eerst in de basis mocht starten van het eerste elftal, met Sporting Heerlen op bezoek bij RKVV Vaesrade.”

 

Einde voetballoopbaan

Als je op zo jonge leeftijd moet stoppen met zelf te voetballen, zoals Neville van Zundert, is dat uiteraard niet alledaags en teleurstellend. Dat geldt ook voor Neville. Hij zegt daarover: ,, De grootste deceptie was natuurlijk het moment dat ik moest besluiten om te stoppen met voetballen. Ik had, zoals verteld, al enkele seizoenen last van mijn enkels, maar ik heb altijd het moment van stoppen proberen uit te stellen, totdat ik op een gegeven moment twee dagen na een wedstrijd nog last had met lopen. Ik ging toen ook stage lopen vanuit mijn opleiding in het ziekenhuis en dan gaat de maatschappelijke carrière voor mij toch voor.”

Derde helft

Als je niet meer voluit kunt gaan, stop je met voetballen op niveau. Het lichaam geeft dan immers aan dat het onverstandig is om door te gaan. Maar als het even kan, is spelen op een lager level natuurlijk ook niet verkeerd. Neville van Zundert vertelt ons dat hij zo nu en dan nog uitkomt voor het tweede en derde van Sporting Heerlen. En, niet te vergeten, op een vriendenteam, in de zaal, met vv Jabeek. Dat zijn door de bank genomen voetbalactiviteiten, waarbij de derde helft een belangrijke rol, zo niet de hoofdrol, speelt. Hoe zit dat bij Neville, vragen wij ons af. Hij reageert: ,,De derde helft vind ik zeker belangrijk. Echter, door mijn functie als assistent-trainer bij het eerste elftal kan voor mij de derde helft pas van start gaan na de wedstrijd van onze hoofdmacht. Trouwens, het plezier in het spelletje is voor mij nog steeds het belangrijkste. Ik kan het niet laten om af en toe tegen een bal aan te trappen, ondanks het aanwezige lichamelijk ongemak.”

Switch

Net als veel anderen is Neville  van Zundert in het trainersvak gerold. Toch duurde dat even. Neville weer: ,,Toen ik de beslissing had gemaakt om te stoppen met voetballen, had ik in het begin helemaal geen zin meer om met voetbal bezig te zijn. Maar dat duurde niet zo lang. Snel begon het weer te kriebelen. Toen ik vervolgens werd gevraagd om bij de senioren aan te sluiten als begeleider van een team, met daarin jongens met wie ik zelf heb gevoetbald, was ik om. Dat is iets waar je geen ‘nee’ tegen zegt, ik in ieder geval niet. Helemaal vreemd was het overigens ook niet. Ik ben als trainer namelijk al begonnen bij RKSV Groene Ster bij de E- en F- teams, toen ik 15 jaar was. In de periode als speler bij Sporting Heerlen ben ik daar ook trainer geweest bij de JO15-1 en JO17-1. Nadat ik gestopt was bij RKVV Voerendaal, hebben ze bij Sporting Heerlen dus gevraagd of ik daar wilde helpen bij het tweede elftal. Dat heb ik toen samen met Ger Holtjer gedaan. Vanaf het seizoen 2018-2019 werd ik assistent-trainer bij Jorrit Dacier, bij het eerste elftal, in eerste instantie in de derde klasse, maar één jaar later -we werden kampioen- in de tweede klasse. In het eerste seizoen waren Camiel Prudon en ik beiden assistent-trainer, maar helaas is Camiel na één jaar gestopt. In het seizoen dat ik aansloot bij Jorrit Dacier was ik ook trainer was van de JO17-1 van FC Hoensbroek. Dat team kwam uit in de hoofdklasse. Sporting Heerlen heeft mij in die tijd het aanbod gedaan om de cursus UEFA-C bij de KNVB te volgen. Dat heb ik gedaan. Ik heb de cursus in 2019 succesvol afgerond. Komend seizoen ben ik wederom assistent-trainer van Jorrit bij Sporting Heerlen en dat bevalt me super.”

Competenties

Een trainer moet over een aantal kwaliteiten beschikken. Kijk op voetbal om te beginnen, omgaan met mensen, leiding geven, het is zo maar een greep, van zaken die je moet beheersen. We vragen Neville van Zundert om eens de eigenschappen en kwaliteiten te beschrijven die een assistent met zich mee moet dragen. Neville legt uit: ,,In mijn ogen moet een assistent-trainer de hoofdtrainer kunnen ondersteunen, bij zowel trainingen als wedstrijden. Het bedenken en uitvoeren van trainingsvormen én je inzicht delen bij bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden op en naast het veld. Ook moet een assistent-trainer er zijn om bepaalde taken weg te nemen bij de hoofdtrainer, zoals de warming-up voor een wedstrijd. Ik werk nu samen met Jorrit Dacier. Hij is een prima trainer om assistent van te zijn. Hij geeft me de vrijheid om zelf trainingsvormen te maken en te begeleiden op het trainingsveld. Bij wedstrijden mag hij omzetten en wisselen zoals hij dat graag wilt, maar hij geeft me altijd de ruimte om mijn inzicht te delen.”

Ervaringen en perspectief

Neville van Zundert is nog jong. Zijn ervaring in het seniorenvoetbal is dus nog vrij begrensd. Hij zegt dat hij, zonder iemand te kort te willen doen, de warmste herinneringen bewaart aan Hans van Tussenbroek. ,,Een trainer die duidelijk aangeeft wat hij van je verwacht, maar ook een trainer die je het vertrouwen geeft dat je nodig hebt “zegt hij. Dan komen we te spreken over de toekomst. Op het moment van het te perse gaan van dit interview is de avondklok net verlengd tot begin maart. Hervatting van het voetbal wordt dus twijfelachtig, wellicht zelfs onwaarschijnlijk. We vragen dan maar naar de verwachtingen voor komend seizoen. Onze vraag luidt: gaat Sporting Heerlen voor promotie? Neville van Zundert geeft zijn visie: ,,We hebben een super goede groep, zowel op als buiten het veld. Een hechte groep ook, waar nieuwkomers meteen goed worden opgenomen en zich snel thuis voelen. We waren weer uitstekend begonnen aan seizoen 2020-2021, helaas al heel vroeg in het seizoen moesten we stoppen vanwege corona. Natuurlijk wil je als team elke wedstrijd winnen, anders moet je niet bij een prestatief elftal gaan voetballen. We hebben een team dat zeker mee kan doen voor de bovenste vijf plaatsen in de tweede klasse. De ambitie en de kwaliteit zijn dus aanwezig.”

Neville van Zundert ziet de sportieve toekomst van Sporting Heerlen dus met vertrouwen tegemoet. Zelf gaat hij komend seizoen door als assistent van Jorrit Dacier. ,,Op het moment heb ik het super naar mijn zin als assistent van Jorrit. Ik haal daar absoluut voldoening uit. Ambitie om op eigen benen te staan is er niettemin ook. Ik heb voor mezelf geen tijdspad gemaakt, ik zie wel wat er op mijn pad komt”, zo sluit hij af.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »