Regio Zuid-Limburg kiest voor andere aanpak verwerving jeugdhulp

Om handen en voeten te geven aan de doorontwikkeling van de jeugdhulp, is er een actieplan opgesteld, het zogenaamde regionale transformatieplan jeugd 2023. Dit plan is gericht op het verbeteren van de Jeugdhulp in Zuid-Limburg en geeft uitvoering aan het Beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2019-2022. Tijdens een bestuurlijk overleg heeft een ruime meerderheid voor het plan gestemd. De gemeenten Landgraaf, Heerlen en Voerendaal participeren voor een gedeelte in de aanpak, omdat zij onderling het samenwerkingsverband JenS hebben. Voor de cliënten verandert er nu niets. De komende tijd wordt met alle relevante samenwerkingspartners aan een nieuw zorglandschap in Zuid-Limburg gewerkt.

Sinds 2015 werken de 16 Zuid-Limburgse gemeenten al samen op het gebied van jeugdhulp. Die samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de jeugdigen in onze regio de hulp krijgen die nodig is. Dit laatste uitgangspunt staat nog steeds overeind. Echter, er is ook behoefte aan bijstelling: gemeenten hebben te maken met nieuwe opgaven, maatschappelijke ontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook de oplopende kosten, en de daarmee gepaard gaande tekorten van gemeenten in het complexe stelsel zijn redenen voor een nieuwe gezamenlijke koers. Met het transformatieplan wordt invulling gegeven aan deze uitdaging in de regio.

Het transformatieplan beschrijft de uitvoering van het proces hoe de 16 Zuid-Limburgse gemeenten invulling geven aan de doelen die ze samen willen bereiken. De huidige zorgcontracten in de regio lopen af. Met ingang van 1 januari 2023 moeten nieuwe, meerjarige contracten met aanbieders zijn afgesloten. Het uitgangspunt dat de regio daarbij hanteert is zoveel mogelijk regionaal samenwerken met waar mogelijk ruimte voor lokale invulling. Zo blijft de toegang tot de jeugdhulp een lokale verantwoordelijkheid.  

De afgelopen jaren heeft de regio net als de andere regio’s in het land te maken met toenemende kosten voor jeugdhulp. De manier waarop de regio op dit moment de jeugdhulp verwerft, namelijk via de zogenaamde ‘open house’, ook wel bestuurlijk aanbesteden genoemd, maakt dat we voor alle jeugdigen zorg kunnen inzetten, maar ook dat we minder goed sturing kunnen geven aan de samenwerking binnen de jeugdketen in onze regio. Er is behoefte aan meer grip op de uitgaven binnen de jeugdhulp. Met de uitvoering van het actieplan wil de regio ook aan dit aspect van de jeugdhulp aandacht besteden.

De 16 gemeenten in Zuid-Limburg werken sinds 2015 samen op het gebied van Jeugdhulp. Dit doen ze door samen in te zetten op:

  • preventie (voorkomen dat jongeren hulp nodig hebben en uitgaan van eigen kracht);
  • demedicaliseren (we schuiven jongeren met problemen niet door naar de medische zorg maar zorgen dat er hulp voorhanden is in hun leefomgeving);
  • eerder de juiste hulp op maat (om te voorkomen later meer hulp nodig is);
  • integraal werken (volgens de methodiek 1 Gezin, 1 Plan, 1 Regisseur);
  • meer ruimte voor professionals (minder regeldruk).

Kijk voor meer informatie over de samenwerking en het beleidskader op https://www.jeugdhulpzuidlimburg.nl/

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie